U petak, 30. travnja od 12.00 do 20.00 sati na tavanu zgrade PIK-a u Krešimirovoj ulici 26 u Rijeci bit će postavljena multimedijalna izložba „Točka previda“ („The Point of Oversight“) koja okuplja radove međunarodnih autora i autorica svih generacija koji propituju društvo u kojem živimo u odnosu na sveprisutnost tehnologije i algoritma koji oblikuju našu svakodnevnicu otvarajući novi pogled na poznato, izmještanjem iz prostora ugode i ukazujući kako je privatno iskustvo politično, smještajući zajedničko u fokus.

Izložba rekontekstualizira selekciju radova prikazanih protekle dvije godine na izložbenom, popratnom programu Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF, prvog hrvatskog međunarodnog festivala koji je posvećen isključivo studentskom filmu, ali predstavlja i neke nove radove.
Na izložbi sudjeluju umjetnici: Josipa Baljak, Anastasiia Belousova, Frederik Hochheimer, Jacob Bissell, Gabriel Hensche, Lech Kalita, Gordan Kreković,  Antonio Pošćić, Aaron R. Moreno, Petra Mrša, Nicole Mullan, Sidney Mullis, Chris Revelle, Rajat Sharma i Jake Williams.

Algoritmi oblikuju mjesta udobnosti pojedinca – sigurne prostore u kojima se dobacuju vlastitim odrazom i stvaraju utočište od sve kompleksnije realnosti globalnih odnosa. Druga strana ove ‘pogodbe’ sveprisutni je nadzor koji amplificira nelagodu kojoj pokušavaju umaći. Tehnologija može biti alat za mučenje, sredstvo samodiscipliniranja, iznenadni napad panike ali i sredstvo otpora, utopijski prostor. Kako se s njom pregovara, kako joj se umiče ili ju se prigrljuje, koliko je ona pasivni produžetak infantilnih želja ili sredstvo emancipacije i promjene, kako intimno tako i na nivou zajednice?
Oversight je istodobno i nadzor i previd, tehnološki panoptikon ali i mogućnost slijepe točke samoreproducirajućeg sustava u kojoj greška postaje otpor. Čija pravila su pojedinci spremni prihvatiti? Iz koje motivacije djeluju, straha ili želje? Koliko često istupaju iz mjesta ugode i što to govori o njima samima, samo su neka od pitanja koje ova izložba postavlja.

Koncept izložbe potpisuju Elena Apostolovski, koja je ujedno zaslužna za selekciju radova i postav izložbe, te Petra Čargonja. Tehnički postav izložbe djelo je Damjana Šporčića, a dizajn plakata Sanje Kapidžić. Opremu su posudili Oblik 3, Drugo More, Filmaktiv, Radio Roža, SKC Rijeka i Ri Rock, a prostor su posudili MMSU Rijeka i PIK Rijeka.