U petak, 31. siječnja u 20 sati, samo dan prije službenog otvorenja Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorit će se prva velika EPK izložba„S kolekcijom“ vizualnog umjetnika Davida Maljkovića.

„S kolekcijom“ je izložbeni format otvorenog tipa koji se gradi kroz niz suradnji, u nekoliko vremenskih sekvenci i na više lokacija, a njenu jezgru čini autorova markantna prostorno-specifična intervencija. Ona na atipičan način predstavlja MMSU-ovu kolekciju koja od osnutka Muzeja 1948. godine nikada nije zadobila prezentaciju kroz stalni postav, ponajprije zbog ograničenih prostornih resursa. Muzej ni danas nema stalni izložbeni postav pa kroz ovu autorovu prostornu rekonfiguraciju muzejska kolekcija postaje prisutna, dobiva novu pojavnost, a i sami radovi iz kolekcije postaju više od običnih artefakata – dobivaju novo značenje, novu aktualnost i društvenu relevantnost.

„Ova izložba je produkt svojevrsnog razmišljanja i promišljanja koje kolekciju pozicionira na potpuno drugačiji način i tretira je u jednom fizičkom smislu, ona je više fakt nego artefakt. Eksponati izvedeni iz samog depoa i postavljeni među građane. Sa Slavenom Toljem sam godinama unatrag razgovarao i promišljali smo zajedno kako bismo surađivali. Rekao sam mu kako bih želio nešto raditi s kolekcijom i sada je došao taj trenutak. Ova izložba je tek početak, svojevrsna inicijacija jer za vrijeme trajanja izložbe dogodit će se još čitav niz aktivnosti i u cijelom tom procesu sudjeluje još niz aktera“, rekao je prilikom predstavljanja izložbe David Maljković.

Izložba „S kolekcijom“ gradi se kroz niz suradnji, u nekoliko vremenskih sekvenci i na više lokacija. Nastaje u suradnji s Dorom Budor, Nikom Mihaljevićem, Norom Turato, Petrom Mršom, Radio Rožom, Damirom Čargonjom Čarlijem, Brankom Cerovcem, Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom, Žarkom Violićem, Theodorom de Canzianijem, WHW Akademijom, Werkplaats Typografie te Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Neke od suradnji već su realizirane. Dora Budor autorica je privremene umjetničke intervencije „There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me“ u sklopu koje je vanjska fasada zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ofarbana u žarko crvenu boju.

Također, kao svojevrsni muzej u muzeju u sklopu izložbe „S kolekcijom“, posjetitelji će moći pogledati i izložbeni postav Muzej kristalne lubanje Nike Mihaljevića.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar istaknuo je kako se nevjerojatno veseli ovoj izložbi. „Čini mi se da ovo nije izložba Davida Maljkovića već da je to jedno dizajniranje tromjesečnog procesa kojim Maljković slavi 25 godina izbivanja iz Rijeke. Kao da na neki način pokušava nizom zanimljivih i dobro odabranih sugovornika, ali i s građanima ostvariti jedan dijalog, kako bi svi zajedno probali razgovarati o onome što se događalo 90-ih godina u Rijeci, što se događalo od dana kada je on iz Rijeke otišao“, rekao je Šarar.

Izložbom Davida Maljkovića započinje najveći kulturni vikend u Rijeci u 2020. godini, čemu se veseli i direktorice RIJEKE 2020, Emina Višnić.

„Počinjemo godinu Europske prijestolnice kulture s Davidom Maljkovićem, završit ćemo je također jednom našom velikom umjetnicom, Sanjom Iveković i vjerujem da ćemo na taj način smisleno zatvoriti krug naše godine pune kulture i tome se veselim, kao i brojnim izvrsnim izložbama koje nas tijekom ove godine očekuju u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti“, istaknula je Višnić.

Kustosica izložba „S kolekcijom“ je Ivana Meštrov, a izložba ostaje otvorena do 20. travnja 2020. godine.