1. rujna 2019. godine

Objava za medije 

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci zovu na Diversity Mixer – međunarodnu konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama

RIHUB, 9. rujna – U ponedjeljak, 9. rujna u prostoru RiHuba, održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen Diversity Mixer, međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci od 12. do 14. rujna u Rijeci, u prostoru RiHub-a (I. Grohovca 1a) organiziraju međunarodnu konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama na kojoj će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima, a bit će predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije okupljenim novinarima obratili su se Lela Vujanić, glavna voditeljica programa Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Marin Lukanović s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te dramaturginja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajc i suosnivačica izvedbeno inkluzivne grupe Peti ansambl, Nataša Antulov.

U uvodnom dijelu govora Vujanić je istaknula kako je tema različitosti jedna od glavnih tema programskog pravca Kuhinje različitosti te da je stoga i prirodno da se konferencija Diversity Mixer odvija u sklopu navedenog pravca: „Rijeka se kao Europska prijestolnica kulture u dijelu svojeg programa bavi upravo različitostima, pa i sloganom Luka različitosti neprekidno naglašava važnost uključivanja isključenih. Diversity mixer je pokušaj da se tema različitost propita i na polju kulturnih i kreativnih industrija te konkretizira u politikama i praksama upravljanja različitošću“. Predstavljajući projekt Diversity Mixer navela je kako se, s jedne strane, putem njega koncept različitosti želi teorijski obraditi (konferencijom, istraživanjima…), ali i kako se dugoročno želi utjecati na javne politike uvodeći različitost kao jedan od kriterija financiranja projekata u kulturi.

Na riječku konferenciju o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama dolaze renomirani svjetski stručnjaci i kulturni radnici poput Leva Manovicha, vodećeg teoretičara digitalne kulture, direktora Cultural Analytics Laba i autora klasika The Language of New Media koji će predstaviti prve rezultate novog istraživačkog projekta Elsewhere koje analizira milijune zapisa na društvenim medijima i bilježi promjene odnosa između periferije i centra i stvaranje novih geografija kulture; Allise Quart, kolumnistice Guardiana i izvršne urednice Economic Hardship Reportng Projecta koja će predstaviti inovativan model koji njena organizacija primjenjuje u izvještavanju o nejednakostima; Marka Taylora sa Sveučilišta u Sheffieldu koji će predstaviti istraživanje Panika! Klasa, ukus i nejednakosti u kulturnim i kreativnim industrijama. Srđan Laterza, pisac i kreativni direktor govorit će o društveno angažiranim video igrama dok će Ilija MIlošević iz Universal Music Group Srbija predstaviti trendove u glazbenoj industriji globalno i regionalno.

Marin Lukanović s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci predstavio je istraživanje o različitostima u kulturnim i kreativnim industrijama, prvo istraživanje takve vrste u Hrvatskoj: „Istraživanje je provedeno u okviru projekta Diversity Mixer, a rezultati istraživanja već su objavljeni i predstavljaju značajan doprinos u razumijevanju stavova o različitostima u području kulturnih i kreativnih industrija. Ovo je posebno važno u kontekstu mogućnosti da provedeno istraživanje bude početna pozicija za neke nove studijske programe na Akademiji.

O prakticiranju različitosti u praksi kulturnih i kreativnih industrija govorila je Nataša Antulov predstavivši ‘drugo lice teatra u Hrvatskoj’ na primjeru Petog ansambla, čija je suosnivačica i članica. Peti ansambl projekt je kojim se radi na uključivanju mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz usvajanje vještina i radnih navika za rad u kazalištu, a predstava „Potomci, divovi, bogovi“ koja je nastala u sklopu projekta imala je svoju premijeru u lipnju u HNK Ivana pl. Zajca,  ostavivši malo koga ravnodušnim.

 

Bogati program panela rasprava – od položaja žena u glazbenoj industriji preko razvoja gradova do gaminga

Zanimljivost konferencije Diversity Mixer svakako je i bogati program panel rasprava kojih će biti čak šest. S obzirom da kulturne i kreativne industrije, osim tradicionalnih umjetničkih područja (izvedbene i vizualne umjetnosti te kulturne baštine), uključuju i film i video, televiziju i radio, nove medije, video igre, glazbu, knjige i tisak, arhitekturu i dizajn, dakle sve grane koje kulturu koriste kao svoj osnovni materijal i čiji ‘proizvodi’ i procesi imaju kulturalnu dimenziju, paneli će obuhvatiti širok raspon tema. Tako će se prvi panel naziva Homecoming: Može li različitost uzdrmati glazbenu industriju? baviti položajem žena u glazbenoj industriji i kritici, novim i neočekivanim identitetima koji zadobivaju globalnu popularnost, te promijenjenim odnosima alternative i mainstreama, a panelisti su Ilija Milošević iz Universal Music Group, Antonela Marušić, spisateljica i novinarka te Luka Benčić, glazbenik i novinar.

Istoga dana, u četvrtak 12. rujna, na panelu Gradovi jednakosti o temi različitosti i jednakosti u kontekstu razvoja gradova te odnosa javnog i privatnog sektora govorit će Vojko Obersnel, Gradonačelnik Grada Rijeke, Ivana Popović iz Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija i Mirjana Matešić iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Moderatorica panela je Nela Simić, koordinatorica za odnose s javnošću TD Rijeka 2020 d.o.o.

U petak, drugog dana konferencije, održat će se tri panela. Panel Politike medija: Trump, Brexit i iznevjerena reprezentacija bavit će se medijima, njihovoj društvenoj funkciji i borbi za opstanak u digitalnom okruženju, a sudionici su Alissa Quart iz američke organizacije Economic Hardship Reporting Project, Danica Ilić iz britanske organizacije Ethical Journalism Network i Karlo Stojčević iz 24sata. Nakon toga slijedi panel koji je ujedno i autorski projekt Srđana Sandića, Čitanje kazališta iz Zagrebačkog kazališta mladih koji zadnje dvije godine problematizira aktualne teatrološke i šire društvene teme. Osim Sandića, sudjeluju dramaturginja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te suosnivačica i članica Petog ansambla, Nataša Antulov i Olga Dimitrijević, freelance dramaturginja. Razvojno okruženje, narativi i interakcija u gaming industriji naziv je panela koji će se baviti industrijom video igara kao novog područja društvenog angažmana, a na njemu će sudjelovati kustos i teoretičar Srđan Laterza, Vedran Vivoda iz Udruge proizvođača igara PGŽ-a i istraživač David Rajlić.

Zadnji dan konferencije, u subotu, 14.rujna, održat će se panel Prema drugačijoj vrsti različitosti, zamišljen kao zajednički panel govornika konferencije i istraživača Sveučilišta u Rijeci: Sanje Bojanić, Marina Lukanovića, Marka Luke Zubčića, Kristine Smoljanović i Kristine Stojanović Čehajić.

Prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 10. rujna putem linka: https://bit.ly/2K1k2az (koristiti preglednike Google Chrome ili Opera). Sudjelovanje je besplatno, a radni jezik konferencije je engleski.

Konferencija je sastavni dio projekta Diversity mixer koji je financiran europskim sredstvima kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.