Kada se spomene Vrbnik, u misli se ušulja melodija stare pjesme o djevojkama iz grada nad morem. Naravno, Vrbnik je puno više od toga, a pokazat će to Vrbenčani u svom virtualnom programu „Obrni kolo!“ koji se od ponedjeljka 12. travnja do srijede 14. travnja 2021.g. održava u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.
U skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama program susjedstva Vrbnik EPK, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održava se putem Facebook događaja Obrni kolo! na kojem se sadržaji postepeno objavljuju tijekom sva tri dana. Okosnicu programa čine glagoljaštvo, tradicijska glazba i umjetnost, a program uživo odgađa se do trenutka poboljšanja covid-19 okolnosti.

– Program smo nazvali „Obrni kolo!“ jer kolo u našoj sredini ima višestruko značenje, rekla je u najavi online programa dana susjedstva Vrbnik Dina Valković, članica tima susjedstva Vrbnik i članica Vrbničkog kulturnog društva Frankopan.
 – Glagoljsko kolo se nalazi na nekoliko različitih lokacija u Vrbniku i sastoji se od više kamenih oblutaka koji predstavljaju crtovlje za ispisivanje glagoljice, zatim je tu naš tradicionalni ples Vrbensko kolo koje je sastavni dio bilo kakvog veselja u Vrbniku i na kraju kolo kao simbol povezivanja, objedinjavanja i pokretanja. U našem smo kolu zavrtili i staro i novo i tradiciju i baštinu zajedno s nekim novim idejama i interpretacijama baštine i moram reći kako smo u realizaciju programa uključili sve generacij,e iako smo najviše okrenuti djeci i mladima. Sudjelovanjem u projektu Europske prijestolnice kulture upoznali smo i povezali se s timovima iz nekih drugih susjedstava i ostvarili s njima i neke suradnje te se nadam da ćemo nastaviti surađivati i u budućnosti, kaže Valković.

 

Ponedjeljak – dan za sopeni i kanet po vrbenski

Virtualni dani susjedstva Vrbnik EPK Obrni kolo! u ponedjeljak 12. travnja započinju programom Pisek, koji je posvećen bavljenju vrbničkom tradicijskom glazbom, no ovoga puta stopljenom i sa suvremenim glazbenim izričajima. Program je nazvan po dijelu sopeli – tradicionalnog puhačkog drvenog instrumenta koji mora biti, kažu znalci, natopljen vinom i dobrom voljom da bi se moglo svirati.
Da to ogromno glazbeno blago koje su preuzeli od predaka ne bi palo u zaborav, predstavlja se knjiga „Obrni kolo! – sopeni i kanet po vrbenski“ koja će za buduće generacije sačuvati notne zapise autohtonih vrbničkih instrumentalnih i vokalnih skladbi. Ova zbirka sopena i kanta koja se izvodi na području Vrbnika sadrži 26 zapisa za sopeli i 8 pjesama u dvoje (za ženske glasove), o čemu je više rekla Sanja Polonijo, direktorica Turističke zajednice Općine Vrbnik, nositelja inicijative susjedstva Vrbnik

– Tradicijska glazba važan je dio naše kulturne baštine stoga smo jedan dio programa posvetili upravo tome. Želja nam je bila da u današnje vrijeme modernizacije i digitalizacije tradicijsku glazbu približimo prvenstveno djeci i mladima stoga smo u suradnji s KUD-om Frankopan i akademskim glazbenikom Nikolom Kovačićem pokrenuli školu sopnje i kanta koju je pohađalo 12 malih sopaca. U sklopu ovog djela programa koji smo nazvali Pisek izdana je i zbirka sopena i kanta, a sve s ciljem da se zabilježe pučke skladbe otoka Krka na način na koji su ih izvorno izvodili sopci i da se i na taj način zadrži tradicija ovoga kraja, zaključila je Polonijo.

Naime, autor i urednik knjige i pratećeg CD-a je Nikola Kovačić, akademski glazbenik iz Rijeke i zaljubljenik u tradicijsku glazbu otoka Krka. Radi se o prvom predstavljanju knjige koja je izdana krajem 2020. godine u 500 primjeraka, a nastala je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrbnik u čijem se uredu može i nabaviti.
Željka Kovačić napravila je grafičko rješenje i pripremu, članica tima susjedstva Vrbnik i VKD-a Frankopan Dina Valković napisala je uvodni dio, a prof. dr. sc. Tvrtko Zebec recenziju. Instrumentalne skladbe izveli su Dorijan Polonijo i Ivo Zlatko Volarić, a vokalne – dvije generacije vrbenskih kanturic.
Fotografije u knjizi su iz arhive TZO Vrbnik, otočnih fotografa Luke Tabaka i Srđana Hulaka, Željke Kovačević te privatnih vrbničkih albuma te je sastavni dio projekta susjedstva Vrbnik i programskog pravca 27 susjedstava, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Realizaciju su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Rijeka 2020, Općina Vrbnik i Turistička zajednica Općine Vrbnik.

Knjiga „Obrni kolo!“ namijenjena je svima zinteresiranima, a najkorisnija će svakako biti vrbenskim sopčićima koji su naučili svirati tenku i debelu sopelu u Školi sopena pokrenutoj u okviru programa Dnevnog boravka Susjedstva Vrbnik kroz protekle dvije godine, a upravo pod vodstvom Nikole Kovačića.
Ženski dio ekipe vrbničkih čuvara glazbene baštine čine Vrbenske kanturice, koje se također predstavljaju u virtualnom programu susjedstva Vrbnik.

 

U utorak virtualno putevima glagoljice

U utorak, 13. travnja virtualni dani susjedstva Vrbnik na Facebook događanju Obrni kolo! nastavljaju se programom koji publiku vode putevima glagoljice.

Da Vrbnik glagolja od srednjeg vijeka sve do danas i da je glagoljica i dalje živa, pokazat će kroz program Vrbnik glagolja koji se već godinama ostvaruje u suradnji Vrbničkog kulturnog društva Frankopan, Katedre čakavskog sabora Kornić, Turističke zajednice Općine Vrbnik i Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“. Održavaju se ljetne škole glagoljice, kreativne radionice, izložbe, predavanja, projekcije, sajam baštine. Okupljaju se djeca i mladi, stručnjaci za glagoljicu, entuzijasti i kreativci, a sve s ciljem čuvanja i popularizacije bogate glagoljaške baštine, poučavanja i stvaranja.

Naime, Vrbnik je po broju sačuvanih glagoljskih rukopisa, tiskanih knjiga i kamenih glagoljskih rukopisa definitivno prvak na ovim prostorima, stoga ni ne čudi da ga često nazivaju glagoljaškim središtem što Vrbenčane čini izuzetno ponosnim. Nositelji glagoljaštava u srednjem vijeku bili su popovi glagoljaši, a glagoljaška produkcija cvjeta u vrijeme knezova Krčkih Frankopana koji su na hrvatskom jeziku i glagoljici dali zapisati i Vrbnički statut.

Putevi glagoljaške pismenosti povezali su ih i sa bugarskim susjedstvom Nova Kultura Fondacija iz Sofije i voditeljicom Marianom Assenovom. Tim Susjedstva Vrbnik bio je pozvan na njihov Goatmilk festival u Beloj Rečki gdje su razotkrili nove zajedničke poveznice u spektru neočekivanog spoja glazbe, umjetnosti, tradicije i gastronomije.

Zbog epidemioloških prilika članovi bugarskog tima nažalost nisu posjetili Vrbnik, ali poziv ostaje za neka bolja vremena.

 

Predstavljanje velike stvaralačke snage Vrbnika u srijedu

Srijeda, 14. travnja dan je rezerviran za program Vrbnik Art, u kojem se na Facebook događanju Obrni kolo! predstavljaju vrbničke umjetnice koje su velika stvaralačka snaga, dosad možda nedovoljno vidljiva i predstavljena. Stoga su okupljene kako bi postale pokretačice jedne nove platforme za umjetničko djelovanje i stvaranje u lokalnoj zajednici, ali i šire. To su Miriam Volarić, Nika Polonijo, Lucija Ostrogović i Zvijezdana Depikolzvane.

U normalnim okolnostima trebao je biti održan višednevni umjetnički festival na koji bi umjetnice pozvale i svoje prijatelje umjetnike i kreativce da ulice i trgove kamenog grada ispune svojim stvaralaštvom. Također je trebala biti održana i radionica za djecu grataž tehnikom pod stručnim vodstvom Kristine Volarić i Mariane Assenove te prikazana izložba dječjih radova.

U izmijenjenim epidemiološkim prilikama u mini online izložbi Glagoljarnici umjetnice će otvoriti bogatu riznicu glagoljaške baštine i predstaviti radove inspirirane glagoljicom, tragovima prošlosti i bodulskim okruženjem, ali u nekim novim izazovima virtualnog svijeta.

 

Ovakvi se programi trebaju nastaviti

Kao i u svim ostalim susjedstvima i susjedstvo Vrbnik je u svom programu obrađivalo teme od lokalnog značaja i teme koje počivaju na njihovim lokalnim specifičnostima.
– I oni su kao i svi ostali kroz projekt Europske prijestolnice kulture dobili jednu novu platformu kako bi njihovi programi dobili na boljoj vidljivosti i nadam se kako će se programi zajednice nastaviti i u budućnosti razvijati, uz pomoć Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, naglasila je voditeljica programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Branka Cvjetičanin.

Na predstavljanju je bila i Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ koja je još jednom potvrdila kako je Primorsko-goranska županija podržala programski pravac 27 susjedstava upravo iz razloga kako bi brojna mjesta i gradovi mogli pokazati svo bogatstvo svoje tradicijske baštine i kulture.
– Svi su oni u projekt ušli s puno entuzijazma, programe su često razvijali i na programima koje su provodili ranije, a kroz EPK osmislili su i neke nove koji će se, sigurna sam, nastaviti razvijati i provoditi i u budućnosti.

Dodajmo, na predstavljanju programa susjedstva Vrbnik članice tima preuzele su i vremensku kapsulu 27 susjedstava, koja će se u sklopu završnice EPK programa do kraja travnja pohraniti na sto godina, s porukama svih 27 susjedstava za neke buduće generacije.

Nositelji inicijative susjedstva Vrbnik su Turistička zajednica Općine VrbnikSanja Polonijo, Dina Valković, Elizabeta Jurešić i Meri Lukarić, a partneri programa su Primorsko-goranska županija, Općina Vrbnik, PZ Gospoja, Gospoja ugostiteljstvo, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, UiT Nada, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Konoba Luce i Pekara Vrbnik.