U sklopu Dnevnog boravka susjedstva Praputnjak, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, udruga Praputnjak – kulturni krajolik u petak, 6. ožujka 2020.g. od 17 sati u Područnoj školi Praputnjak (Praputnjak 101, Praputnjak) organizira radionicu izrade meteorološke stanice.

Radionica se odvija pod vodstvom Udruge Šterika iz Praputnjaka i otvorena je za sve dobne skupine. Prijave na radionicu su obavezne do popunjenja kapaciteta (maksimalno 10 polaznika), a zaprimaju se na e-mail: kkpk.praputnjak@gmail.com, broj telefona: 095 818 9627 ili putem Facebook stranice Praputnjak – kulturni krajolik.

Kroz radionicu, polaznici će steći osnovna znanja o načinu rada Arduino mikrokontrolera i upoznati se sa mogućnostima njegove primjene u svakodnevnom životu.

Arduino mikrokontroler je mikroračunalo, open source platforma, koji omogućava spajanje elektronskih komponenti i senzora te upravljanje njima, pomoću programa instaliranog na Arduino ploču, putem USB kabela. Na Arduino je moguće spajati razne senzore, display-e, LED, IR diode, tranzistore, otpornike i ostale aktivne i pasivne elektronske komponente i tako kreirati interaktivne hardware-software kreacije.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.