ZVUČNA INSTALACIJA NA RIJEČKOM KORZU DONOSI MISLI I RAZMATRANJA O POLOŽAJU UMJETNIKA U DRUŠTVU

 

U srijedu, 8. siječnja 2020. u 12.30 sati kod Gradske ure bit će predstavljena zvučna instalacija “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?” koja donosi misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama.

 

Zvučnu instalaciju će predstavnicima medija predstaviti: Lela Vujanić, Marin Lukanović, redatelj instalacije, Sanja Bojanić te glumci Sara Blažić i Deni Sanković.

 

Riječ je o zvučnoj instalaciji za javni prostor, u trajanju od 11 minuta i 12 sekundi koja se izvodi u loopu, a koja je nastala na temelju istraživanja provedenog u sklopu EU projekta Diversity Mixer, koji se realizira i u okviru Europske prijestolnice kulture.

 

Iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije autor instalacije je izdvojio najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama.

 

Citate iz anonimiziranih intervjua čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol i Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne i prekarne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.

 

Dokumentarne izjave u glumačkoj interpretaciji i uz glazbu renomiranog europskog skladatelja, Marjana Nećaka, prezentiraju se pomoću zvučnika postavljenih na Korzu u svojevrsnom dnevnom boravku Riječana i njihovih gostiju te mjestu javnosti par excellance.

Citati koje čitaju mladi glumci moći će se čuti duž riječkog Korza svakoga dana od 8. do 15. siječnja 2020. u razdobljima od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

 

 

Projekt “Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama”, čiji dio predstavlja ova zvučna instalacija, financiran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020). Projekt provode Rijeka2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.