OBJAVA ZA MEDIJE

Rijeka, 19. rujna 2019.

PREDSTAVLJEN PROGRAM ZA DJECU KOJI SE U SKLOPU EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE U RIJECI ODRŽAVA 2020. GODINE

Rijeka će, kao prvi grad u Hrvatskoj, iduće godine dobiti Dječju kuću, što je istovremeno i naziv kulturnog programa namijenjenog djeci koji se u Rijeci održava 2020. godine kada ovaj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

Dječji program za 2020., okupljen u programskom pravcu Dječja kuća, danas je predstavljen javnosti, a novinari su ujedno obišli i gradilište istoimenog objekta koji se dovršava u kompleksu bivše riječke tvornice Rikard Benčić.

Ovime Rijeka nastavlja s predstavljanjem bogatog kulturnog programa koji će se u Rijeci održati 2020. godine, a čije predstavljanje će trajati do kraja rujna i tijekom listopada ove godine.

Programski pravac Dječja kuća u sklopu projekta Rijeka 2020 EPK, predstavila je Emina Višnić, direktorica tvrtke osnovane za provedbu EPK programa, naglasivši da je osnovna ideja u pripremi dječjeg programa bila „S njima, a ne samo za njih” što ukazuje na način i pristup u koncipiranju događaja koji će u 2020. godini u Rijeci biti namijenjeni djeci.

Kreativno okruženje za graditelje boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti

Vrijednosti na kojima počiva programski pravac Dječja kuća tiču se uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti nosioci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti. U tom smislu ovaj dio programa EPK u prvi plan postavlja maštu i sanjarenja koja bude kreativnost djece.

Neki od programa koji će se održati u 2020., grade se i rastu već tri godine, poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan, a neki predstavljaju iznenađenje ne samo za djecu, nego i za odrasle, poput prve velike izložbe posvećene svima dragom liku – profesoru Balthazaru.

Voditeljica dječjeg programa u Europskoj prijestolnici kulture, Jelena Milić, posebno se osvrnula na novo izdanje dječjeg Festivala Tobogan koji će, nakon trogodišnjih priprema, u 2020. biti  još bogatiji spektakularnim zbivanjima na otvorenom prostoru, radionicama, predstavama, koncertima, uličnim performansima, igrama, filmskim projekcijama, videoigrama, plesnjacima, umjetničkim intervencijama i drugim sadržajima namijenjenima djeci.

  • Osim Tobogana, posebno želim istaknuti programsku cjelinu posvećenu liku i djelu legendarnog profesora Balthazara, gdje se kao najistaknutiji  dio postavlja  velika interaktivna izložba u Exportdrvu o profesoru Baltazaru, prva takve vrste posvećena ovom popularnom liku koji, vjerujem, zauzima posebno mjesto u našim srcima – rekla je Milić.

Nenasilje, tolerancija i različitost u riječkom Baltazargradu

Rijeka kao Europska prijestolnica kulture dovodi Baltazara u grad jer je, kako kažu, upravo vizura Rijeke poslužila za kreiranje Baltazargrada, a uz Balthazara su vezana umjetnička uređenja uz brod Uragan, plažu Grčevo koja postaje Baltazargradsko kupalište, a popularni profesor na poseban će način obilaziti i brojne riječke kvartove kroz program Gostujući profesor.

  • Zlatka Boureka koji je nacrtao Balthazargrad, inspirirala je ne samo arhitektura već i atmosfera lučkog, radničkog grada. Balthazar kreativnim rješenjima pomaže svojim sugrađanima, on propagira nenasilje, toleranciju i različitost, prijateljstvo i altruizam. Upravo to su vrijednosti koje se preklapaju s vrijednostima Dječje kuće i EPK projekta u ovome dijelu i zato je jedan veći segment programa posvećen liku profesora Balthazara, vrijednostima koje proizlaze iz animiranog filma te njegovoj estetici – istaknula je Milić.

 Lutkarski horror – Strašljivci, predstava za mlade – Djeca luke

Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka predstavila je dio programa koje je Gradsko kazalište lutaka Rijeka pripremilo za 2020. godinu, a za koje je uvjerena da će kvalitetom izazvati veliki interes javnosti.

U suradnji s Lutkovnim gledališčem Maribor, riječko kazalište lutaka stvara predstavu Carevo novo ruho. Riječ je o autorskom projektu, s mješovitom hrvatskom i slovenskom ekipom u izvođenju hrvatskih i slovenskih glumaca-lutkara. Bajka je to koja govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti i gluposti, naivnosti i nesposobnosti.

Lutkarska predstava „Strašljivci“ mladog redatelja Tina Grabnara, donosi, za lutkarsko kazalište neuobičajen žanr – horor –  i temu straha s kojim se istovremeno duhovito poigrava šaljući mališanima poruku o važnosti suočavanja sa strahom, pogotovo strahom od nepoznatog.

U sklopu dječjeg programa EPK, održat će se i predstava koju priprema kazališna radionica Malik – Djeca luke. Predstava je to o Rijeci kao gradu mladenačke energije i bunta autorice Denis Kirinčić, nastala prema knjizi Zorana Žmirića „Riječke rock himne“.  Glumci u ovoj predstavi su djeca koja stvarajući predstavu istražuju prepoznatljivosti identiteta grada Rijeke.

Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina predstavila je projekte Dani medijske pismenosti i Putujuće filmske radionice kojima se želi dodtano potaknuti mlade na stvaranje filmskog sadržaja odnosno produbiti znanje sviju onih koji se bave filmom ili koje zanima medij filma i žele o tom području znati više.

Ivo Matulić, v.d. ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, naglasio je da je MMSU uključen u program Dječje kuće u okviru kojeg u Rijeku dovodi dansku umjetnicu Karoline H. Larsen i portugalskog umjetnika Pedra Campichea koji poput profesora Balthazara sugrađanima pomaže maštom i kreativnošću. U ovom slučaju, čini to izradom murala na dječjem igralištu.

Tjedan postaje mjesec – prepun dječjih knjiga

Kombinacija knjižnih igara i kvizova, predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca, ilustratora i prevoditelja, te pripovijedanje, čitanje, razgovori, radionice s ciljem doživljavanja priče, čitateljske rasprave, oslikavanje, čitateljsko istraživanje, vizualni doživljaji i izložbe, sve će to biti sastavni dio programa koji za djecu organizira Gradska knjižnica Rijeka.

  • Gradska knjižnica u dječjem programu za 2020 sudjeluje programom Mjesec dobre dječje knjige što je najveće regionalno slavlje čitanja od najmanjih nogu – istaknuo je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Dosadašnji Tjedan postaje Mjesec dobre dječje knjige čime će GKR obilježiti skori prelazak Dječjeg odjela Stribor u novu zgradu art kvarta Benčić – Dječju kuću.

Prva dva kata prve Dječje kuće u Hrvatskoj već su izgrađena

Društvene vrijednosti koje nosi dječji program Europske prijestolnice kulture 2020., utkane su i u koncept rada buduće zgrade Dječje kuće koja vidljivo napreduje.

Radovi na izgradnji Dječje kuće započeli su u ožujku ove godine. Do sada su, uz mnoge pripremne radove, radove rušenja nenosivih pregrada i konstrukcija nekadašnje Ciglene zgrade, izrađene betonske ploče prizemlja i prvoga kata nove Dječje kuće. Izrađena su okna lifta, okna svih prozora, napravljena je konstrukcija gledališta koje će biti smješteno unutar kuće u prostoru za prikazivanje filmova i predstava. Trenutno su u tijeku radovi na stolariji te priprema betonske međukatne konstrukcije trećega kata, konstrukcije krovišta i djelomična sanacija fasade. Nakon ovoga slijedi ugradnja instalacija i obrtnički radovi.

  • U budućoj riječkoj Dječjoj kući sve će programe i aktivnosti za djecu zajednički provoditi gradske ustanove u kulturi – Art kino, Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka i MMSU u suradnji sa svojim partnerima – naglasio je Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika dodajući da radove izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 42 milijuna kuna koja je sufinancira sredstvima iz EU fondova.

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar proveo je novinare kroz prva dva kata buduće Dječje kuće čiji će sadržaj biti namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina. Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao dnevni boravak, prvi odnosno drug ikat imat će višenamjensku dvoranu sa 110 sjedećih mjesta te više radioničkih prostora, filmski i glazbeni studio, a na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel gradske knjižnice za djecu. Na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, bit će pripovjedno kazalište.

Rekonstrukcija i izgradnja zgrade Dječje kuće i buduće knjižnice integralni je dio projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne vrijednosti 162.123.324,61 kn, kojem je putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Financiranje se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.