Rijeka, 6. prosinca 2019.g.

NAJAVA DOGAĐANJA

 

ŠAHOVSKI TURNIR U SUSJEDSTVU FUŽINE EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

 

Susjedstvo Fužine, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u subotu 7. prosinca 2019.g. u 16 sati u Domu kulture Fužine (F. Račkog 19, Fužine) u sklopu programa Dnevnog boravka organizira šahovski turnir Otvoreno prvenstvo uz Sv. Nikolu u Općini Fužine. Turnir se igra po švicarskom sustavu u 7 kola.

 

Prva tri mjesta u ukupnom poretku osvajaju pehar, a u svakoj kategoriji (seniori, U16, U14, U12) nagrade dobivaju prva tri mjesta. Nagrade su: 1. mjesto – digitalni šahovski sat, 2. mjesto – bon od 150 kuna u Mülleru te 3. mjesto – bon od 100 kuna u Mülleru.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.