Rijeka – Europska prijestolnica kulture u svečanosti otvorenja EPK u HNK poručila: „Za mir, za mir!“

Riječki gradonačelnik primio službenu plaketu titule Europske prijestolnice kulture  

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u popodnevnim satima 1. veljače, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uručila je riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu službenu plaketu titule Europske prijestolnice kulture.

Preuzimanje ove velike titule proslavljeno je uz stihove ‘Za mir, za mir!’ umjesto ‘U boj, u boj!, a riječ je o prepjevu finala opere Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana Zajca koji je nastao posebno za ovu prigodu. Rijeka je već i ovime naznačila smjer kojim će ići u godini u kojoj se kulturom obraća Europi i svijetu. Hrabrost, neobičnost i poruke uključivosti vodile su publiku kroz program svečanosti u HNK. Te poruke Rijeka nosi i u 2020.

„Bogatom kulturnom povijesti, ali i ambicioznim programom EPK, grad Rijeka pokazuje da Hrvatska nije samo članica Europske unije, već je prisutna i u našem zajedničkom europskom kulturnom prostoru.  U 35 godina postojanja, naziv Europske prijestolnice kulture dodijeljen je u više od 60 različitih gradova širom Europe i gotovo svi su na pozitivan način iskoristili utjecaj koji ova titula nosi, želim i vama da ovo iskustvo pozitivno iskoristite“, poručila je Šuica.

Posjetitelje programa svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 pozdravio je gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel. „Dobro nam došli u našu Luku različitosti! Rijeka danas kreće u jednu od svojih najvećih priča. Godina dana bit će premalo vremena da napravimo sve što želimo pokazati Europi i svijetu. Ovo nije samo riječki, već i najveći projekt hrvatske kulture, projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče. U stvaranje programa utkane su tisuće i tisuće ljudi koji žele i znaju pokazati kreativnost, energiju, provokaciju, umjetnost, entuzijazam i ponos, ali najveća vrijednost ovoga grada su oni koji u njemu žive – Riječanke i Riječani. Otvoreni, tolerantni, uvijek gostoljubivi, kritični, ponekad i tvrdoglavi, samozatajni, ali i glasni kada treba. Budite dio naše Luke različitosti, otkrijte jedan neobičan i drugačiji grad“, pozvao je gradonačelnik Obersnel.

Svečanosti programa otvorenja Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske, ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica Predsjednice i premijera Republike Hrvatske, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici Europske komisije, ministri kulture europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor i brojni drugi uvaženi gosti, među kojima i domaćini – gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić.

Hrabra Rijeka nastupa na europskoj pozornici

Direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić istaknula je kako su teme koje će se obrađivati u programima Europske prijestolnice kulture bitne za Rijeku, za regiju i cijelu Hrvatsku, ali i kako su to teme koje nas međusobno povezuju kao građane Europe. „Trudili smo se biti hrabri, pobjeđivati strah i odolijevati zovu komforne linije manjeg otpora. Svjesni smo da nastupamo na europskoj, ali i globalnoj pozornici i težili smo biti ambiciozni i relevantni ne samo za ljude svog kraja, već i za svijet mimo granica prostora u kojem se osjećamo sigurno. Pred nama je bogata i uzbudljiva godina i veseli me ovo zajedničko obilježavanje godine u kojoj Rijeka, uz prijateljski Galway, postaje središtem europske kulture. Korak po korak, program po program, zajednički postajemo, a onda vjerujem, i ostajemo, prava europska prijestolnica kulture“, istaknula je Višnić.

Župan Primorsko-goranske županije, koja je važan partner u projektu Europske prijestolnice kulture, Zlatko Komadina, poželio je dobrodošlicu u, kako je rekao, najljepšu hrvatsku regiju. „Dobili smo jedinstvenu priliku da sve što nas čini posebnima i drugačijima, svo svoje kulturno nasljeđe, višestoljetnu tradiciju sažmemo i predstavimo mnoštvom događanja, kulturnih i umjetničkih programa kako svojim građanima, tako i svim dragim gostima kojima još želim poručiti kako su im naša vrata uvijek širom otvorena“, pozvao je župan Komadina.

Kao izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, svečanom programu otvorenja Europske prijestolnice kulture u HNK Ivana pl. Zajca nazočila je i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. „Moram istaknuti kako je velika čast što se projekt Europske prijestolnice kulture poklapa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem Europske unije. Ovo je prvi put da se te dvije važne uloge na europskoj razini preklapaju i to predstavlja jedinstvenu priliku da europskoj publici prikažemo svoju bogatu suvremenu umjetnost, ali i predstavimo vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu. Ovaj projekt, koji uključuje brojne dionike, otvara nove razvojne mogućnosti koje se temelje na kulturnom kapitalu i kreativnoj energiji i moram spomenuti kako ovaj projekt produkcijski nadilazi bilo koji drugi projekt koji je do sada realiziran u hrvatskoj kulturi“, rekla je Obuljen Koržinek.

Reflektori javnosti usmjereni na riječko kulturno bogatstvo

Video porukom uzvanicima se obratila i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel koja je istaknula kako će tijekom cijele ove godine Rijeka, ali i cijela Primorsko-goranska županija biti pod reflektorima javnosti. „Europska prijestolnica kulture pripada građanima, kreativcima i umjetnicima Rijeke. Pokažite nam svoje kulturno bogatstvo i potaknute nas da sanjamo, cijenimo i njegujemo europsku kulturu kojoj Rijeka pripada. Zadovoljstvo mi je i čast slaviti s vama službeno porinuće Rijeke 2020“, istaknula je Gabriel.

U svečanom programu otvorenja zastupljen je bio i Galway, irski grad koji u 2020. godini kao i Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Iz Galwaya je stigla pjesnikinja Moya Cannoa koja je u pratnji harfistice Kathleen Loughnane izvela poemu Song od Imbolc koja je posebno osmišljena za proljetni dio programa Galway 2020, a koja je u Rijeci doživjela svoju premijeru.

U glazbeno-scenskom programu otvorenja nastupili su Putokazi, Mr.Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, a program svečanog otvorenja završio je nastupom riječkog superbenda RiVal.

Fotografije