U potpunosti je odbačena kaznena prijava protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020 koju je policija uputila županijskom DORH-u u proljeće 2020. i koja je dulje vrijeme bila tema kojom se pokušala baciti ljaga na ukupni projekt Europske prijestolnice kulture, a posebice na program svečanog otvorenja.
Podsjećamo, Policijska uprava PGŽ je u svibnju 2020. Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 6 osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada s kojom je sklopljen ugovor za najam pozornice i audiovizualne opreme za potrebe svečanog otvorenja EPK.
Županijsko državno odvjetništvo ovu je kaznenu prijavu ustupilo USKOK-u koji je proveo kriminalističko istraživanje, proučio navode iz kaznene prijave, cjelokupnu popratnu dokumentaciju i po ukupnoj obradi donio Rješenje da se kaznena prijava odbacuje, odnosno da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo.

U Rješenju o odbačaju kaznene prijave posebno je zanimljivo iščitati da je policija, osim ukupne službene dokumentacije o javnoj nabavi koja je bila predmet prijave, svojoj kaznenoj prijavi priložila i – novinske članke! Naime, mediji su se sredinom veljače 2020. bavili temom pozornice i audiovizualne opreme na otvorenju EPK i to u kontekstu žalbe druge tvrtke iz spornog natječaja, koja – nije dobila posao.
Ova zanimljivost iz Rješenja o odbačaju apostrofira između ostaloga odgovornost medija ne samo u građenju percepcije o određenim temama i kreiranju javnog mnijenja, nego i u neposrednom utjecaju na ljudske živote. Jer, podsjećamo, 6 neosnovano osumnjičenih osoba iz tvrtke Rijeka 2020 proteklih devet mjeseci, znajući da nisu učinili ništa protuzakonito, nosi teret postojanja kaznene prijave koja ih sumnjiči za kazneno djelo.
No, rasplet dolazi Rješenjem USKOK-a koji je utvrdio da postupanje za koje se kaznenom prijavom sumnjiče ove osobe nema uporišta u provedenim izvidima. Čak štoviše, kako se u Rješenju navodi, iz rezultata kriminalističkog istraživanja proizlazi da se nije pogodovalo novosadskoj tvrtki, da su članovi povjerenstva u ovom natječaju postupali sukladno Zakonu i da je ugovor o najmu pozornice i audiovizualne opreme za svečanost otvorenja EPK sklopljen s ponuditeljem čija je ponuda potpuno u skladu s uvjetima iz natječaja.

Ovdje valja spomenuti i sljedeće, tvrtka Rijeka 2020 nije službeno zaprimila Rješenje o odbačaju kaznene prijave, već su ga sukladno proceduri zaprimile osobe protiv kojih je prijava bila upućena. No, povezano s time, s obzirom na sve naslove i naslovnice raznih medija, kojima je u veljači 2020., a onda i u svibnju 2020. tvrtka Rijeka 2020 bila, ne samo „osumnjičena“ nego kroz opreme članaka i naslove članaka praktički već i „osuđena“ za nezakonito pogodovanje u ovom postupku javne nabave, očekujemo, vjerujemo i nadamo se da će ovo priopćenje o odbačaju kaznene prijave dobiti jednaku pažnju, jednaki tretman i plasman kao što je u svibnju 2020. to dobila vijest o postojanju kaznene prijave.

Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. u međuvremenu je u Rijeci i okolici uspješno proveden održavanjem 400 kulturno umjetničkih programa unatoč i usprkos okolnostima koje je nametnula COVID-19 pandemija. Produžetak titule EPK do kraja travnja 2021. omogućava dovršetak projekta, provedbu još jednog dijela kulturnih programa, otvaranje i predstavljanje obnovljenih objekata kulture, te u konačnici zatvaranje ove neobične kulturne godine u kojoj su mnogi iskusili i najbolje i najgore.