U petak, 16. travnja 2021.g. u 12.00 sati na YouTube kanalu Rijeka 2020, u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, bit će objavljeno video vodstvo izložbom „Retrovizor 2020“. Radi se o izložbi fotografija koja je postavljena u Exportu na Delti, a koji je u skladu s epidemiološkim mjerama trenutno zatvoren za posjetitelje.

Izložba „Retrovizor 2020“ podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem je stvarana Europska prijestolnica kulture, kao i na neobična mjesta gdje su se susreti odvijali. To je izložba o prošlosti, kojom se istovremeno promišlja i budućnost, jer je namjera pokazati sve potencijale za daljnji kulturni razvoj Rijeke na svim tekovinama projekta Europske prijestolnice kulture: od nove infrastrukture, preko novih programa koji su osmišljeni upravo za EPK pa sve do ljudi koji su u programima sudjelovali.

U ovom video vodstvu o EPK projektu kroz izložene fotografije govore: direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, voditeljica programa Delta Laba i programa Slatko&Slano Morana Matković, voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić te voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin.

Objektivi brojnih profesionalnih fotografa i amatera zabilježili su ono što se pamti – sjajna umjetnička djela i izvedbe, radost zajedničkog uživanja u kulturnim događanjima, zadovoljstvo otvaranja i istraživanja novih prostora.  Kamere su snimile i ono što je bilo manje vidljivo – pripremanje programa, građevinske radove i opuštanja nakon događanja.

Fotografi čija su djela korištena na izložbi su: Marin Aničić, Ana Bernard, Dalibora Bijelić, Franjo Brlić, Asja Brusić, Igor Crnković, Karlo Čargonja, Hrvoje Franjić, Geoarheo, Ivan Hanžek, Damir Jevtić, Tanja Kanazir, Tin Komadina, Alexandra Kononchenko, Matija Kralj, Miranda Legović , Vladimir Mudrovčić, Marin Mešter, Ivan Vranjić, Kristijan Vučković, Borko Vukosav, Petra Sporiš, Stephany Stefan, Dražen Šokčević i Damir Žižić.

Za koncept i produkciju izložbe „Retrovizor 2020“ zaslužni su RIJEKA 2020 i Delta Lab, dizajn i koncept postava potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić, a video vodstvo Damir Jevtić.