Rijeka, 23. listopada 2019.g.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

SUŠAČKA AKCIJA ZELENILOM PROTIV ASFALTA

 

Zelenilom protiv asfalta i depresivne svakodnevice – poručili su tako danas članovi grupe građana Sušačka akcija koji su u okviru projekta Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku sadili bilje na trgu između Građevinsko tehničke škole, Graditeljske škole za industriju i obrt i Osnovne škole Centar u Rijeci. Program Zeleni Sušak realizira se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku dio je većeg projekta „U susret stogodišnjici Sušaka“ koji je pokrenula Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, stoga su sudionici današnje akcije sadnje, puhali i svjećice na prigodnoj slavljeničkoj torti.

 

„Ovim projektom željeli smo povezati škole s područja Sušaka u jednu priču i naravno ozeleniti naš Sušak i to povodom obilježavanja stogodišnjice proglašenja Sušaka gradom, kao i u čast Josipu Kulfaneku, koji je zaslužan za najveći dio zelenih površina na Sušaku. U ovoj prvoj aktivnosti akcije sudjelovali su učenici vrtlarskog odjeljenja Graditeljske škole, učenici Škole za primijenjenu umjetnost, studenti Učiteljskog fakulteta i učenici osnovne škole Centar, a posadio se ružmarin, japanska dunja, crveni grmovi i stablo tise. O svim posađenim biljkama brinut će se učenici iz vrtlarskog odjeljenja, a nadam se i svi susjedi iz kvarta, jer to smo posadili za svih“, istaknula je voditeljica Zelenog Sušaka, Daniela Samaržija.

 

Akcija se nastavlja i ovog petka i subote, 25. i 26. listopada u krugu Osnovne škole Vladimir Gortan. U petak će se izvršiti pripremni radovi tla za sadnju, u čemu će članovima akcije pomoći djelatnici Čistoće, a u subotu će se saditi. „Pripremili smo za sadnju stabla ukrasnih šljiva, stabla jabuke, lovora, planike, posadit ćemo i jedan hrast, kao i puno ukrasnih grmova“, rekla je Samaržija i objasnila kako je prostor oko osnovne škole Vladimira Gortana odabran za ovu sadnju budući da se na njenom mjestu do 1967. godine nalazi rasadnik Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva. Kada se počela graditi škola, rasadnik je srušen, međutim u školi danas djeluje zadruga Josipa Kuflaneka koja se nadovezuje na ovaj projekt Zelenog vala. „U subotu će tako saditi učenici, roditelji i profesori osnovne škole Vladimir Gortan, stižu nam i studenti s Kampusa, kao i učenici Škole za primijenjenu umjetnost, a dobrodošli su naravno i svi građani koji žele dati svoj obol ozelenjavanju našega Sušaka“, rekla je Samaržija. Akcija sadnje stabala i grmova započet će u subotu u 10 sati.

 

Josip Kulfanek rođen je krajem 19. stoljeća u Moravskoj, a nakon studija vrtlarstva u Brnu, gdje je specijalizirao cvjećarstvo te stvaranje i uređivanje parkova, sudbina ga je 1926. godine dovela na Sušak. Tu je zatekao kršni kraj siromašan zemljom, što ga ipak nije obeshrabrilo. Ovaj samozatajni Čeh ozelenio je cijeli Sušak i u naslijeđe nam ostavio brojne parkove – njegov zeleni potpis iščitavamo u Parku heroja na Trsatu, Parku Augusta Cesarca na Pećinama, parku pred sušačkom bolnicom, parkovima i drvoredima na Sušaku koji su nastali između dva svjetska rata, manjem parku u produžetku prema pravoslavnoj crkvi na Sušaku, potom na Donjoj Vežici pa drvoredu od Sušačke bolnice prema moru, Gradskom parku na Mlaki, grobljima na Trsatu i Kozali.

Samo na Sušaku, Josip Kulfanek uredio je u razdoblju od 1926. do 1940. godine površinu od oko 45 000 četvornih metara.

Nadamo se da će naše biljke opstati u ovom urbanom ambijentu i da ćemo dočekati dan kada će se centrom Sušaka prolijevati boje nandine domestice, japanske dunje, berberisa i brojnih drugih biljaka i da će građani skrbiti o zasađenim biljkama barem upola onoliko koliko ćemo brinuti mi, poručuju iz Sušačke akcije.