Prvi put u Rijeci nastupa jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, letonska mezzosopranistica koja je nastupala na najvećim svjetskim opernim pozornicama.

Elina Garanča (LV) jedna je od najvećih opernih zvijezda današnjice. Ta letonska mezzosopranistica pažnju je privukla već na drugoj godini studija kada je, u deset dana, spremila ulogu Giovane Seymour u Donizettijevoj operi Anna Bolena. Pobjeda na Međunarodnome pjevačkom natjecanju Mirjam Helin u Finskoj i uloga Maddalene u Verdijevu Rigolettu 1999.  otvorili su joj vrata svjetskih opernih pozornica. Podjednako su uspješne njezine interpretacije Mozartovih heroina, belkantističkog opernog repertoara, kao i sakralnih djela.

The New York Times o njoj je napisao:

„Garanča je pjevačica bogata glasa, pjeva s nepogrešivim osjećajem za nijansu i sadržaj fraze i primamljivom senzualnošću. Jasnoća njezina pjevanja čini Carmen inteligentnom i lukavom.“

Nastupala je u najvažnijim opernim kućama, kao što su njujorška Metropolitan opera, londonska Kraljevska opera Covent Garden, Bečka i Bavarska državna opera, Wiener Konzerthaus, bečki Musikverein, Grand Théâtre u Ženevi, Semper Oper u Dresdenu, pariška Opera Garnier itd.

Riccardo Muti, Kurt Masur, sir Roger Norrington, Marris Jansons, Nicolaus Harnoncourt, Fabio Luisi, Marco Armiliato, Anna Netrebko, Ramón Vargas, Rolando Villazón, Bryn Terfel, René Pape… tek su neki od slavnih dirigenata i pjevača s kojima je dosad surađivala.

Snimila je desetak CD-ova i DVD-izdanja za najprestižnije izdavačke kuće. Dobitnica je brojnih nagrada, od kojih čak četiri za pjevačicu godine (Echo Klassik 2007 i 2009 Awards, Musical America Award 2010, MIDEM Classical Awards 2010). Europska kulturna fondacija dodijelila joj je Europsku kulturnu nagradu za glazbu 2006., a snimka Vivaldijeve opere Bajazet donijela joj je nominaciju za Grammy te nagradu MIDEM Classical Awards 2006 za najbolju snimku opernoga djela. Ovaj će gala koncert biti njezin prvi nastup u Rijeci!