Prva opera Janka Polića Kamova.

Jedan od rijetkih hrvatskih skladatelja koji već desetljećima radi na revitalizaciji hrvatske glazbene baštine prihvatio se izazova uglazbljivanja teksta Janka Polića Kamova i skladanja prve hrvatske opere po Kamovu. 

Zoran Juranić skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe. Ne tako davno, pronalazak do tada nepoznatog libreta koji je Janko Polić Kamov napisao za svoga brata Milutina zaintrigirao je hrvatsku kulturnu javnost. Iako nije riječ o izvorno Kamovljevoj priči (libreto je napisan prema sadržaju Derenčinove drame Slijepčeva ljubav), tekst koji je Kamov naslovio Kad slijepci progledaju ima sve odlike razbarušene i izravne autorove naracije, a uz to pokazuje i vrlo dobro snalaženje u pravilima verističke libretistike. 

Budući da je tragična sudbina spriječila Milutina Polića da napiše operu, uglazbljivanjem ovog teksta Juranić želi pridonijeti uspomeni na oba brata Polića i njihov udes pa su u partituri sačuvani i neki motivi i skice za operu koje je Milutin uspio napisati. Operi prethodi Prolog, Kamovljev Credo, u kojem se pisac razračunava s glavnim temama tadašnjega poetskog mainstreama – ljubavnim i nacionalnim zanosom, kao i površnošću socijalnih motiva.

U glavnoj ulozi nastupa počasna članica ansambla riječke Opere, riječka mezzosopranistica međunarodne karijere i najmlađa solistica opernog ansambla Državne opere u Stuttgartu – Diana Haller (HR).