Zebar

Na brdu ponad Tribaljskog jezera smjestio se Zebar, neobično bogat i zanimljiv biljno-životinjski svijet koji je ujedno i područje najznačajnijih prirodnih vrijednosti Liburnijskog krša u Primorsko‐goranskoj županiji. Ekstremne promjene ekoloških uvjeta na ovom su krškom rubu, koji se visokim liticama ruši u Vinodol, preduvjet za veliku bioraznolikost, ali i biogeografske fenomene, kada se doslovno na istom staništu susreću biljke i životinje sredozemnog i alpskog porijekla.
Prema Habitativnoj direktivi Vijeća Europe (NATURA 2000) ovdje stanuje iznimno veliki broj ugroženih biljnih vrsta.

Enver Krivac

Enver Krivac multimedijalni je umjetnik rođen 1976. u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru. Od 1994. živi i radi u Rijeci. Godine 1999. na Filozofskom fakultetu u Rijeci apsolvirao je Hrvatski jezik i književnost. Do sad je objavio „Piknik“, fragmentarni roman u koautorstvu s Alenom Kapidžićem (1999.), „Smeće“, roman u koautorstvu s Alenom Kapidžićem i Mišom Novkovićem (2005.), „Priče iz Ž+K!“, strip album (2007.), „Ulica Helen Keller“, roman (2010.), „Ništa za pisati kući o“, zbirka priča (2012.) i „Let iznad orlovog gnijezda“, strip album (2017.). Dobitnik je nacionalne nagrade „Prozak“ (2011.) za zbirku kratkih priča „Ništa za pisati kući o“. Ista knjiga našla se u najužem izboru za Europsku nagradu za književnost (2015.). Također, vlasnik je i lokalne nagrade za spekulativnu fikciju „Artefakt“ (2012.) za roman „Ulica Helen Keller“. Objavljivao je i u brojnim časopisima i na književnim portalima. Jedan je od pokretača edukacijske udruge Katapult iz Rijeke. Više puta je nastupao na Festivalu europske kratke priče i LitLink-u. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit. Od 2016. surađuje s Centrom za kreativno pisanje iz Zagreba kao voditelj radionica kreativnog pisanja u Rijeci. Kao skladatelj i izvođač surađuje s riječkim umjetničkim organizacijama Krila, PoMoDoRi i Kabinet suvremenog plesa. Djeluje kao producent i koautor u dugogodišnjem glazbenom kolektivu Japanski Premijeri. Pod pseudonimom JPTV autor je brojnih videa za Japanske Premijere i druge izvođače.

Više o autoru i njegovom radu:
www.goodreads.com/author
japanskipremijeri.bandcamp.com
www.youtube.com/user/japanskipremijeri
www.discogs.com/artist/2338515-Japanski-Premijeri

Autorske bure Enver Krivac 01 - by Tanja Kanazir

Program je realiziran u suradnji s Boštjanom Surinom, vanjskim suradnikom Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Kako je Zebar nenaseljeno mjesto, umjesto organiziranja književne večeri s piscem, snimljen je video, koji je dostupan na sljedećoj poveznici: