Mošćenička Draga

Mošćenička Draga razvila se krajem 19. stoljeća podno gradića Mošćenice kada su ljudi iz okolnih mjesta doselili na obalu ponajviše zbog izlova ribe te je time učinili ribarskom lučicom. Okolni prostor obiluje šljunčanim plažama, ali je i izrazito brdovitog oblika, a nazivi pojedinih vrhova upućuju na staroslavensku mitologiju, npr. Perun i Veles.
Kraj je poznat po bogatoj tradiciji karnevala, međutim, u Mošćeničkoj Dragi ta je tradicija poprimila neobičan i zanimljiv oblik. Naime, ovdje se Pust velikom raketom lansira u svemir, što se gotovo svake godine na plaži organizira od 1969. godine, otkako je Neil Armstrong prvi puta kročio na Mjesec. U Mošćeničkoj Dragi živi skoro 600 stanovnika dok okolna mjesta broje oko dodatnih 1000.

Autorske bure - Mošćenička Draga

Milena Benini

Milena Benini hrvatska je spisateljica rođena u Zagrebu 1966. godine. Pisati je počela još u osnovnoj školi i nikad nije prestala. Tako se našla i u obje antologije hrvatskog SF-a („Ad Astra“, 2006., te „Antologija hrvatske ZF priče“, 2005.). Autorica je devet romana, od kojih je „Svećenica Mjeseca“ prvo izašao na engleskom, a tek onda na hrvatskom.
Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući tu i onu za najistarskiju priču („Prva koluna Margulje Krsnice“, 2009.) te, zajedno s koautorima, međunarodne nagrade „Eppie“ za knjigu „The Complete Guide to Writing Science Fiction“ (2007.). Kao prevoditeljica i/ili urednica surađuje s više domaćih i stranih nakladničkih kuća. Bavi se i prevođenjem te je dobila nagradu za prijevod romana François-Régisa Bastidea „Čovjek koji je čeznuo za dalekom ljubavi“ (2009.).

Više

Program je realiziran u suradnji s Općinom Mošćenička Draga i najmanjim kazalištem na svijetu Teatrom Oz.