Plažu Grčevo pretvaramo u glavno kupalište Balthazargrada!

Plaža Grčevo, poznatija kao Pajol ili Šestica, smještena je na južnom rubu grada u neposrednoj blizini Brodogradilišta Viktor Lenac. Nadomak brodova koji se renoviraju nalazi se zajednica ljudi kojima ova plaža nije samo mjesto za kupanje. Grčevo, kao i ostale slične plaže u Rijeci, javni je prostor i okupljalište, forum za rasprave i kulturne događaje, kafić i sportski kutak – mjesto na kojemu se grade pojedinačni odnosi i zajednica te jača njihova prisutnost u prostoru. Ova je lokacija odabrana za projekt koji je zasnovan na strategiji zajedničke suradnje, u koji je pozvana Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

U projektu sudjeluju studentice, u sklopu kolegija posebno osmišljenog za ovu prigodu tijekom akademske godine 2019./2020., pod vodstvom iskusnog umjetnika i profesora Igora Eškinje. Njihove su ideje usmjerene na osmišljavanje i ostvarenje umjetničkog djela koje postaje sastavni dio plaže Grčevo, uz poboljšanje njezine funkcionalne i simboličke kvalitete. Rad se poigrava onim oku vidljivim i nevidljivim. Čelična skulptura tako svojim otvorima mijenja naš doživljaj okoline, a 15 natpisa na betonskom platou – vidljivih samo u kontaktu s vodom – potiče na igru i velike i male.

Umjetnički proces nadahnut je temom Balthazara, svjetski poznatog i nagrađivanog animiranog serijala, u kojem je Rijeka glavna inspiracija i nadahnuće autoru scenografije za stvaranje Balthazargrada. Balthazar je baš po pravoj mjeri pametan profesor koji rješava probleme malog čovjeka. Instalacije nastaju u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća.

Antonela Brenko, Klara Dujmović, Katarina Kožul i Gea Rajić, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pod mentorstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje, osmislile su i ostvarile umjetnička djela koja će krasiti prostor ove plaže. Mlade umjetnice bile su inspirirane temom Profesora Balthazara pa njihova djela pozivaju na interakciju i igru. Riječ je o jednoj od devet instalacija koje se u sklopu programskog pravca Lungomare Art, a uz nadzor kustosa Michala Kolečeka, otvaraju na različitim mjestima duž obale u Primorsko-goranskoj županiji.

No, kako bi otvorenje ovog vrlo posebnog kupališta bilo još posebnije, doveli smo i goste. Marin Alvir, iz benda Marinada i najrazigraniji kastavski slikar Saša Jantolek, autori su slikovnice Barbajol koja će na plaži biti predstavljena koncertom i ilustracijama. Sastav Marinada izvest će pjesme iz slikovnice, pa će tako publika moći čuti kako zvuči njihova vizija dječje glazbe, nakon čega će nastaviti sa svojim uobičajenim repertoarom. Koncert će biti presjek njihove karijere koja traje već sedamnaest godina, a koju krasi glazbeno eksperimentiranje na razmeđi minimalističke elektronike i akustike.

Program počinje u 19.00 h koncertom originalnih dječjih pjesama benda Marinada sa albuma Barbajol. U 19.30 h održat će se protokolarni dio službenog otvorenja umjetničkih instalacije na plaži, a u 20.00 h počinje koncert benda Marinada – zabava za male i velike.