U srijedu, 1. srpnja u 19.00 sati na riječkom Molo longu, ispod prve obnovljene dizalice na početku šetnice održat će se svečano otvorenje zvučne instalacije Ebriphone. Izvorni zvukovi lučkog terminala snimljeni su mikrofonom, potom obrađeni i pretvoreni u format elektro-akustične simfonije koja će posjetiteljima biti dostupna do kraja kolovoza.

Buka postaje glazba. Elektro-akustičnu simfoniju koju se može poslušati u sklopu zvučne instalacije na Molo longu, izradili su austrijski umjetnici Christine Hinterkörner i Patrik Huber, u sklopu projekta Ebriphon. Instalacija je postavljena u sklopu programskog pravca Slatko i slano.

Zvukovi od kojih je sastavljena simfonija snimljeni su u luci za rasuti teret u Bakru. Jedna od najstarijih luka na sjevernom Jadranu, Bakar i danas predstavlja važno mjesto ekonomskog razvoja Primorsko-goranske županije.

Umjetnici su koristili nekoliko mikrofona raspoređenih po teretnom brodu iz Istanbula. Brod je bio dug 230 metara i težak 81 tisuću tona. Zvukovi su tako snimljeni pored motora, na komandnom mostu, u kuhinji, u kabinama i na palubi.

Simfonija će se moći poslušati tijekom srpnja i kolovoza pomoću slušalica koje posjetitelji mogu spojiti na vlastite mobitele.

Elektro-akustičnu simfoniju moguće je poslušati na poveznici.