Izložba “Moda i strip” otvara se u Muzeju grada Rijeke (na lokaciji Trg Riccarda Zanelle 1) u povodu 100. obljetnice osnivanja udruge Francuski institut na Sveučilištu u Zagrebu. U nizu tim povodom organiziranih događaja priređena je izložba “Moda i strip”, koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu. Zamišljena je tako da posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama.

Muzej stripa jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja, te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika. Spone mode i stripa izravne su, ona je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka.

Na otvorenju izložbe nastupit će Stephany Stefan, što je ime glazbenice i multidisciplinarnog umjetničkog kolektiva iz Rijeke koji na tragu sinestezije povezuju stihove, glazbu i vizualni doživljaj u jedinstvenu cjelinu. U pratnji benda u sastavu Goran Plejić, Vedran Mijić i Dorian Cuculić, ova autorica multižanrovske glazbe koristi glas i looper, dok su za vizualnu priču zaduženi umjetnik Oblik 3, studentica režije Mara Prpić i fotograf Jan Mastrović. Inspirirana prirodnim kataklizmama, jedinstvom ljudi i univerzalnim porukama Stephany u nastup unosi i cirkuske vještine – ples i element vatre.