Instalacija Platformski duhovi talijanskog umjetnika i dizajnera Silvija Lorussa i njemačkog umjetnika Sebastiana Schmiega, nastala u suradnji s eksperimentalnim glazbenikom LOREM-om, otvorit će se u petak, 23. listopada u 20 sati.

Osjećate se povrijeđeno, tužno i napušteno: doživjeli ste ‘ghosting‘. Događalo vam se to i ranije, ali ovaj put je drugačije. Vaš je sadržaj izbrisan, vaša sposobnost interakcije je nestala. Ovaj put niste doživjeli ‘ghosting’ na platformi, već od platforme.

U svojoj novoj instalaciji Platformski duhovi, Silvio Lorusso i Sebastian Schmieg predstavljaju šuplju zidnu strukturu koja, slično digitalnim platformama, modulira različite stupnjeve neprozirnosti i transparentnosti.

Instalacija naglašava emocionalnu dimenziju privatnih i radnih odnosa kojima se upravlja kroz digitalne platforme i uz njihovu pomoć, s posebnim naglaskom na ono što umjetnici nazivaju platform ghosting – napuštanje od strane same digitalne tehnologije koju koristimo u komunikaciji naših života prema svijetu.

Služeći kao sučelje za jednosmjernu komunikaciju između korisnika i platformi, instalacija donosi monolog koji kombinira nekoliko glasova u jednu melankoličnu jadikovku uparenu sa zvučnom podlogom talijanskog eksperimentalnog glazbenika LOREM-a.

Platforme su razvile više ili manje sofisticirane tehnike za napuštanje (ghostanje) svojih korisnika, koje se neprimjetno kombiniraju s algoritamskim upravljanjem, kao što su privremene zabrane, iznenadno ukidanje korisničkih računa, uklanjanje s vrha rezultata pretraživanja ili uklanjanje korisnikovog sadržaja s vremenskih traka drugih korisnika, bez njegovog znanja ili bilo kakve obavijesti (tehnika koja se obično naziva shadow ban).

U kontekstu osobnih odnosa, ghosting se smatra bolnim, bezobraznim i dehumanizirajućim iskustvom. U kontekstu platformi, ghosting čini digitalno posredovani rad još nesigurnijim i razlomljenijim.

Kad je prag između posla i života vrlo tanak, ukidanje nečijeg YouTube računa može značiti vrlo različite stvari: to može biti sitnica za slučajnog korisnika, ali može postati tragedija za profesionalnog vloggera. To se u jednakoj mjeri odnosi i na one koji prema Mary L. Gray i Siddharth Suri obavljaju tzv. ghost work: skriveni ljudski rad koji pokreće aplikacije i sustave umjetne inteligencije.

U takvim okolnostima, instalacija Platformski duhovi predviđa blisku budućnost u kojoj pametni gradovi proizvode rojeve ljudi (radnika, građana, itd.) koji u određenom kontekstu postoje samo kao duhovi.