Ako ste primijetili da gubite sluh, već imate slušno pomalo ili ćete ga tek dobiti, pridružite nam se u petak, 11.10.2019. u 12h u Klubu Centar (Kružna ulica 5) gdje ćete moći čuti korisne savjete od logopedice Lare Pilepić, a pridružiti će joj se i predstavnik Bontech-a, gospodin Darko Vidović koji će zainteresiranima reći nešto više o slušnih pomagalima, načinu na koji funkcioniraju te kako ih održavati i koristiti.

Rašireno je vjerovanje da se oštećenje sluha javlja ”tu i tamo”- kod poneke starije osobe. Točno je da osjetljivost sluha starenjem slabi. Česti pratioci stečenog oštećenja sluha su potištenost, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, socijalna povučenost i izolacija, a svi proizlaze iz novonastalih komunikacijskih uvjeta, kojima se većina osoba koje su izgubile sluh ne može samostalno prilagoditi.

Nakon otkrivanja gubitka sluha, osoba je u većoj ili manjoj mjeri suočena s promjenama životnog stila i kvalitete života. Mijenjaju se svakodnevni susreti s najbližima, ali i s onima koje osoba rjeđe susreće i koji ne mogu pretpostaviti ograničenja s kojima se nagluha osoba nosi. Neki počinju izbjegavati društva u kojima su se ranije rado kretali, drugi počinju sumnjati u razumijevanje bližnjih ili se nose sa zabrinutošću za svoje odnose i većom brigom o budućnosti.

Budući da svi navedeni problemi proizlaze iz komunikacijskih teškoća uzrokovanih oštećenjem sluha, može se stvoriti dojam da će dodjelom slušnog pomagala oni uglavnom biti umanjeni ili riješeni. Međutim, bez obzira na svoju sofisticiranost, slušno pomagalo ne može vratiti izgubljeni sluh. Ono pomaže u modifikaciji okolnih zvukova, kako bi ih oštećeno uho lakše prihvatilo, ali ne čini slušanje istim kao i prije početka gubljenja sluha.

Nakon postavljanje dijagnoze oštećenja sluha, osobi je nužna stručna pomoć i potpora – što će pridonijeti  lakšem suočavanju s promjenama i prihvaćanju činjenice da osoba ima oštećenje sluha koje zahtjeva trud i učenje novog načina slušanja. Novog korisnika slušnog pomagala potrebno je savjetovati o akustičkim tragovima koji pomažu razumijevanju značenja poruka, o uporabi pomagala i načinima da prilagodi svoju okolinu kako bi bolje čuli.

 

Radionica se održava u sklopu ciklusa programa „Rispekt – jačanje i reintegracija marginaliziranih osoba treće životne dobi“. Program se realizira uz potporu našeg sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca. Dosad smo kroz sudioničke programe Civilne inicijative i Zeleni val realizirali 22 projekta, aktivirali 28 lokacija u javnom prostoru Grada Rijeke i uključili 1500 ljudi, što provoditelja, što onih koji uživaju u projektima. Sljedeće godine provodimo još 12 novih projekata građanskih inicijativa. I dalje su svi Riječani pozvani uključiti se volonterski u provedbu projekta svojih sugrađana, na e-mail: uključise@rijeka2020.eu ili volonteri@rijeka2020.eu. Više o izabranim projektima saznajte na https://bit.ly/2T6aAG6 i https://bit.ly/2lCbXRm.

 

Događaj će biti fotografiran i/ili sniman radi obveze osiguranja vidljivosti programa u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK program) te će se fotografije i snimke koristiti objavom na web portalu i društvenim mrežama RIJEKA 2020 te arhiviranjem podataka o događaju.

Dodatne informacije mogu se naći na https://rijeka2020.eu/uvjeti-koristenja/.