Multidisciplinarni projekt koji objedinjuje znanost, umjetnost i popularnu kulturu i uključuje biranu selekciju izvođača pop, rock i elektroničke glazbe.

Sailor Sweet&Salt Music Festival multidisciplinarni je festival koji objedinjuje znanost, umjetnost i popularnu kulturu, nastao na temelju jedinstvenog projekta Damira Martinovića Mrleta (HR) i Ivanke Mazurkijević (HR), a ima za cilj materijalizaciju zvuka grada. Festival prati lutanja “mornara” i njegovu potragu za identitetom s nizom pažljivo biranih umjetnika pop, rock i electro predznaka, uz nezaobilazne domaćine Mr.Lee i IvaneSky (HR).

Nakon uspješno održanih izdanja 2018. i 2019., koja su publici ujedno otvorila potpuno nove prostore za audiovizualne doživljaje, dobra zabava uz jedinstvene glazbene kombinacije neće izostati ni u 2020. godini. Nakon što se protekle dvije godine održao u formi festivala, Sailor u petak 17. srpnja uplovljava na prostor ispred Exporta u malo drugačijem, koncertnom formatu. Program počinje u 20 sati, a glavno ime večeri je LET 3, koji će ovom prilikom kroz puna tri sata napraviti presjek svoje duge i bogate karijere.

Na otvorenom ovakav koncert nisu složili baš nigdje i nikad, zato je ovogodišnji Sailor uistinu jedinstvena prilika i teško ponovljiva ekskluziva!

Na festivalu nastupaju još i punokrvna power rock četvorka Turisti, najnovije glazbeno putovanje živuće riječke legende Vladota Simcicha Vave i njegove partnerice Ive Močibob, koji iza sebe s ovim bendom imaju već dva sjajna albuma “Human-esque” i “Revolucion”. Nastupa i riječka glazbena družina Projekt koja već neko vrijeme niže sve zaraznije singlove i čiji album prvijenac s nestrpljenjem očekujemo najesen.

Ono što će u središnjem dijelu programa napokon doživjeti svoju premijeru zapravo je i okosnica cijelog projekta Sailor, a to je arhitektonsko rješenje Mrletovog do sad najvećeg i najluđeg inovatorskog pothvata – Zvučnog karburatora!

Stroj koji bi, prema zamisli kakva je mogla nastati samo u Mrletovoj glavi, uz pomoć zvukova i frekvenciju grada na Rječini pretvarao morsku vodu u jedinstvene skulpture od soli biti će predstavljen kroz koncept koji su uz Mrleta osmislili Miroslav Rajić i Marin Račić iz riječkog arhitektonskog studija MR2.

Projekt u kojem su se Mrletu tokom proteklih godina pridružili brojni suradnici, poput legendarnog mađioničara Andreja Škedla, ujedno i tehničkog voditelja projekta, te dr.sc. Vanje Travaša s riječkog sveučilišta koji je dao znanstvenu podršku, sada će se konačno konceptualno predstaviti javnosti i to uz zvučnu kulisu Mr.Lee & IvaneSky s pjesmama koje projekt prate od samog početka.