Riječku kulturnu ponudu za rujan obilježit će 13. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora, koji se prebacio s tradicionalnog svibanjskog termina na rujan. Središnji festivalski dio održavat će se od 13. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva i Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska održat će se 13. svibnja u 19:30 sati u Perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Na press konferenciji održanoj u zgradi Exportdrva direktor Vriska, Drago Glamuzina, naglasio je da je ovogodišnji festival posvećen uspomeni na Bekima Sejranovića, jednog od najvažnijih hrvatskih pisaca u zadnja dva desetljeća. Uoči službenog otvorenja festivala, u svojevrsnoj uvertiri, u subotu 12. rujna u Morskom prascu, Bekima će se u neformalnoj atmosferi prisjetiti njegovi prijatelji, a festival će se zatvoriti predstavljanjem upravo objavljenih Sabranih djela Bekima Sejranovića. U sklopu tog programa bit će ekskluzivno prikazan i video koji je Bekim Sejranović snimio neposredno prije smrti, a na kojem čita svoju zadnju objavljenu priču „Miss Misery na otoku Susku“.

Mnogi europski autori koji, unatoč dobroj volji nisu mogli doći u Rijeku, prisustvovat će promocijama putem snimljenih video intervjua koji će se emitirati u posebnom programu u Book caffeu Dnevni boravak. Tako će na Vrisku virtualno prisustvovati grčka spisateljica i dobitnica Nagrade Europske unije za književnost Kallia Papadaki, nizozemska književna zvijezda Ilja Leonard Pfeijffer i tri strip-umjetnice: Norvežanka Magnhild Winsnes, Španjolka Ana Penyas i Njemica Barbara Yelin.

Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori poput Marka Tomaša, Ivice PrtenjačeOlje Savičević Ivančević, Monike Herceg, Marine Šur Puhlovski, Olje KneževićTomislava Čadeža, Damira Zlatara Freya, Mirele Priselec Remi, Andrije Škare, Zlatka Galla, Zoje Strenja Šolaja, Nade Topić i Vlade Simcicha Vave.

Iz Makedonije na Festival pak dolaze Rumena Bužarovska i Lidija Dimkovska, iz Srbije Saša Ilić, a iz Bosne i Hercegovine Almin Kaplan Tanja Stupar Trifunović. U večeri slam poezije sudjelovat će drumski pjesnici Žarko Jovanovski, Vid Jeraj, Siniša Matasović i Zoran Kelava.

Na okruglim stolovima jedna od tema bit će i mogućnosti objavljivanja domaćih autora na stranim jezicima na kojoj će sudjelovati autorice Olja Knežević i Marina Šur Puhlovski čiji su romani prevedeni na engleski jezik u sklopu trogodišnjeg programa Na margini koji V.B.Z. provodi uz potporu Kreativne Europe.

Svečano zatvaranje Vriska održat će se uz koncert Damira Urbana u hali Exportdrva u suorganizaciji programa EPK-a Rijeka 2020.

Cjelokupni program Vriska moći će se pratiti i putem prijenosa uživo (tzv. live streama) na službenoj mrežnoj stranici Vriska, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i portalu 24sata.