Okupljajući međunarodno priznate izvedbene umjetnike iz Hrvatske, Slovenije i Španjolske, jedanaesti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 17. do 25. listopada na više lokacija u Rijeci: u velikoj dvorani Filodrammatice, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, na Korzu, lukobranu i u Ulici Milutina Barača.

“Zoom ni ove godine nije bježao od zadanosti trenutka. Dapače, teritorijalno-epidemiološka ograničenja su nas potakla da se okrenemo nedovoljno razvijenoj suradnji sa zagrebačkom nezavisnom izvedbenom scenom, a granice smo prelazili kako bi predstavili kazalište koje nam danas najviše nedostaje, ono intimnog tipa” ,izjavila je kustosica ovogodišnjeg izdanja Silvija Stipanov.

Nina Kurtela – foto Damir Žižić

Festival će u subotu, 17. listopada otvoriti vizualna i izvedbena umjetnica Nina Kurtela višesatnim performansom Priroda i društvo u sklopu kojeg, hodajući od centra urbanog tkiva prema rubu grada sve do šume, propituje uspostavljene sustave vrijednosti, aktualnu komodifikaciju prirode i prirodnih resursa, istražujući mogućnosti oslobađanja od ekonomske kategorije novca s obzirom na promjenu okoliša kojim se kreće.

David Espinosa, foto: Alex Brenner

Program se u subotu i u nedjelju 18. listopada nastavlja u 18 i 21 sat kada će nam se predstaviti španjolski izvedbeni umjetnik David Espinosa s minijaturnim teatrom epskih razmjera, najvećom najmanjom predstavom na svijetu, Moje veliko djelo (ambiciozan projekt), koja je gostovala na brojnim svjetskim festivalima poput venecijanskog Biennale Teatro festivala. Predstava na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, preispitujući produkciju visokobudžetnih umjetničkih ostvarenja i kolosalnih predstava izgrađenih na obmanama i smicalicama upitne umjetničke vrijednosti. 

Osim španjolskog teatra objekta, 18. listopada od 10 do 13 sati na Korzu i lukobranu odvit će se performans Šetanje napuštenosti jednog od istaknutijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, Siniše Labrovića. Zajedno s ranjivim skupinama društva i zainteresiranim građanima, Labrović će prošetati ostavljene i zaboravljene pse kako bi skrenuo pozornost na potrebu za više uzajamnosti i solidarnosti te upozorio na kontinuitet napuštanja temeljnog društvenog ugovora, onog između države i pojedinca, uslijed raznih ekonomsko-političko-mafioznih malverzacija i tranzicija.

Pavica Bajsić Brazzoduro – Hoerspiel – foto Marin Franov

Festival se nastavlja u ponedjeljak, 19. listopada u 20 sati u Filodrammatici, predstavom Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje), kazališnom pričom o misteriju i romantici ranih dana radija dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro, u kojoj već skoro sedam godina nastupa 10 zagrebačkih glumaca, glazbenika, radijskih autora i ton-majstora. 

U utorak i srijedu, na programu je slovenska vizualna umjetnica, pjesnikinja, spisateljica i kustosica Neja Tomšič s intimnom izvedbom Čaj za petero: Opijumske lađe, koju je izvela i u londonskom Tate Modernu. U ovom svojevrsnom ritualu ispijanja čaja, umjetnica pripovijeda istinite priče o zaboravljenim epizodama sage o kineskom snu koja je iznjedrila sukob, kolonizaciju i razvoj kapitalizma, te razotkriva poimanje dalekosežnih posljedica trgovine čajem i opijumom na političku sliku današnjeg svijeta.

Neja Tomsic / Opium Clipper: Tea for Five / Rostfrei Publishing

Također u srijedu, 21. listopada, u jednom riječkom privatnom stanu gostuje i kazališna redateljica Marina Petković Liker s predstavom Ni prijatelj, ni brat koja ispituje izvedbenost bivanja, sudoživljavanja, suosjećanja i suigre, rastvarajući intimne i društvene odnose jedne manje obiteljsko-susjedske zajednice od koje nije ostalo ni prijatelja ni brata. 

U četvrtak, 22. listopada u 20 sati zagrebački redateljsko-dramaturški dvojac Miran Kurspahić i Rona Žulj zajedno s glumcima Deanom Krivačićem i Svenom Jakirom u Filodrammatici će predstaviti Victims4Life – Žrtve za život, kazališnu predstavu koja preispituje novu kulturnu paradigmu i duh vremena. Idućeg dana, u petak u 20 sati, slovenska koreografkinja, izvođačica i spisateljica Mala Kline, također će u Filodrammatici izvesti svoju predstavu EDEN za koju je na slovenskom festivalu Gibanica osvojila nagradu za najbolju predstavu po izboru publike i nagradu Ksenija Hribar za najbolju koreografkinju.

Mala Kline – Eden

U subotu, 24. listopada u 19,30 sati u HKD-u na Sušaku nastupa riječkoj publici itekako poznat autor, nagrađivani koreograf i redatelj Matija Ferlin s preciznom i dirljivom solo izvedbom Sad Sam Almost 6, istražujući um djeteta i njegovu emancipaciju te prijelaz u frustrirajući svijet odraslih. 

Festival će zatvoriti premijerna izvedba autorskog projekta Pavlice Bajsić Brazzoduro, Carevo novo uho, u nedjelju, 25. listopada u 15, 16 17 sati. Ova izvedbena zvučna šetnja Rijekom osmišljena je kao potraga za izvjesnim Josipom Carom, članom posade jednog od deset brodova redovne linije Rijeka – New York koji je prevozio europske migrante u vrli Novi svijet, a koji je u kobnoj travanjskoj noći 1912. zaprimio SOS signale s najpoznatijeg potonulog broda u svjetskog povijesti. Kazalište na soundwalk način, šetnja na radiofonijski način, radio kao potraga za blagom, sve su to mogući opisi ovog autorskog projekta koji će riječki urbani krajolik pretvoriti u scenografiju za potrebe fantazije svojih šetača. Otpuhujući prašinu s pojasa za spašavanje s Titanica kojeg je Josip Car prije više od stoljeća donio u Rijeku a koji se čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju, autorica traži njegova nova značenja u svjetlu današnje migrantske stvarnosti.

Matija Ferlin: Sad sam / Almost 6, foto: Nada Zgank