U ugodnoj atmosferi Dnevnog boravka susjedstva Kostrena, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održano je predstavljanje udruge Ekoregija Kostrena.

„Ovaj mali, ali ugodan prostor za druženje pozitivna je stvar za Kostrenu i njezinu budućnost. Dobili smo jedan intiman prostor u kojem vjerujem da ćemo se nastaviti družiti i dalje“, rekla je u uvodu novoizabrana predsjednica udruge Ljiljana Opančar nakon čega je dala riječ dosadašnjem predsjedniku Miljenku Štokiću. Budući da je tematika Dnevnog boravka susjedstva Kostrena pomorci i pomorstvo, Štokić je okupljenima ispričao iskustvo članova udruge iz 2015. godine kada su u kostrenskom Rasadniku posadili 1000 sadnica lavande, 200 sadnica ružmarina i dvije masline stare deset godina, a u pomoć su im došli marinci, pripadnici američke šeste flote čiji je brod tada bili na remontu u brodogradilištu Viktor Lenac.

„Američki marinci imaju taj običaj na neki aktivan način pomoći lokalnoj zajednici u kojoj borave neko duže vrijeme. Njihovi predstavnici stupili su u kontakt s našom Turističkom zajednicom i tako je ta suradnja i realizirana. Bilo je to jedno ugodno druženje i zahvaljujući njihovoj pomoći posao je bio obavljen u jednom danu. Vjerujem da smo im mi Kostrenjani bili dobri domaćini budući da je zapovjednik šeste američke flote za naše medije koji su popratili akciju istaknuo kako je Kostrena ima bogatu kulturu, vrijedne ljude i prekrasnu prirodu i kako im je drago što su mogli sudjelovati u jednom lokalnom projektu“, istaknuo je Štokić.

Ideja udruge Ekoregija Kostrena je uključivanje svih ljudi u aktivnosti vezane uz okoliš s temeljnim ciljem vraćanja prirodi uzgojem hrane i biljaka te predstavljanje kostrenskog Rasadnika kao primjer svima koji imaju vrtove i balkone, a sve u svrhu zaštite i očuvanja okoliša.

Predavanje udruge Ekoregija Kostrena okupilo je mnoge zainteresirane, Dnevni boravak je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a svi posjetitelji, ljubitelji sadnje, ekologije i bilja iskoristiti su priliku za razgovor i razmjenu iskustva i to u ugodnoj i opuštenoj atmosferi kakva i priliči jednom dnevnom boravku.