U riječkoj ribarnici, prostoru čija trajna audio-vizualna umjetnička instalacija „Meštri“ autora Pavela Mrkusa, predstavlja dio nasljeđa projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, u subotu, 24. travnja 2021. u 22 sata održat će se koncertni spoj legendarnog riječkog rock benda Grč i sekcije Riječkog simfonijskog orkestra. Ovaj događaj će publika moći pratiti uživo u programu Kanala Ri, u livestreamu na YouTube kanalu Kanala Ri te putem web stranica Rijeke 2020 www.rijeka2020.eu.  

Program se održava u sklopu završnice projekta Europske prijestolnice kulture te povodom nadolazeće 40. obljetnice Grča.

S obzirom na sve važeće epidemiološke mjere, koncert se održava bez publike i bez prisustva medija i može se pratiti isključivo u livestreamu i u programu Kanala Ri. Kasnije će snimka ovog live nastupa biti dostupna na YouTube kanalu Rijeke 2020.

Na koncertu će u suite formi biti izvedeno 8 pjesama Grča, za čije je aranžmane i orkestraciju zaslužan dirigent koncerta Zoran Majstorović, a moći će se čuti neki od najpoznatijih hitova iz rane faze benda kao i novije pjesme. „Sirovost“ izvedbe uživo i žestoka poruka koju Grč šalje svojom glazbom, glavni su naglasci ovog događaja.

 

Poema „Jama“ prvi put u izvedbi gostujuće ženske izvođačice

Glazba Grča vrlo je specifična iz mnogo razloga. Vokal frontmena Zoffa nalazi se negdje između pjeva i govora, tekstovi su u većini slučajeva mračni i socijalno angažirani što su kombinaciji stvara jedinstvenu ekspresiju. Čvrsti zvuk baziran je na dvije distorzirane gitare, bas gitari i bubnju, koji svojom simbiozom stvaraju savršenu kulisu za Zoffov glas.
Bend postoji gotovo 40 godina (od 1982.) i promijenio je mnogo postava, a jedina konstanta je upravo Zoff koji svojom upečatljivom scenskom pojavom rijetko koga u publici ostavlja ravnodušnim. Uz Zoffa, na koncertu koji se smješta u riječku ribarnicu sviraju Orijen Modrušan i Igor Stevanović na gitari, Borna Padovan na bas gitari i Borna Šućurović na bubnju, a momcima će se u gostujućoj ulozi pridružiti riječka umjetnica, glazbenica i inženjerka zvuka Ana Jurčić i to u izvedbi legendarne pjesme „Jama“, obradi istoimene poeme Ivana Gorana Kovačića. Bit će to prvi puta da Jamu izvodi ženska izvođačica.

 

Moćan, glasan i ‘težak’ zvuk omekšan klasičnim instrumentima

Sekciju Riječkog simfonijskog orkestra na subotnjem koncertu čini 8 violina, 2 viole, 2 violončela, kontrabas, fagot, flauta, klarinet, truba, trombon i saksofon, koje sviraju: Eduard Kraljić, Goran Cvijanović, Dajana Marcelja Pašalić, Aned Sngryan, Osman Eyublu, Marijan Orešković, Ivan Vagroš, Željko Pichler, Sebastian Mavrić, Ivica Lukanec, Alberto Surina, Renata Cepanec Marjanović, Flavia Madghiele, Giovanni Giovanese, Golnar Mohajeri, Marijana Žepina, Vlaho Prohaska, Bernard Balaž i Rajko Ergić.

Spojiti glazbu benda kao što je Grč sa simfonijskom orkestrom zahtjevan je zadatak. Moćan, glasan i ‘težak’ zvuk Grča glazbenici upotpunjavaju nježnijim instrumentima na način da Grč zadrži svoju oštricu, ali dobije dodatnu, mekšu dimenziju. U procesu orkestriranja glazbenici zadržavaju sve ono najbolje i najzanimljivije od izvedbi Grča uživo te na to pridodaju zvuk sekcije simfonijskog orkestra, prvenstveno gudača i puhača.

 

Ribarnica kao pozornica

Ovo nije prvi puta da se neki program Europske prijestolnice kulture održava upravo u prostoru riječke ribarnice.  U prethodnom razdoblju u sklopu programa Lungomare Art u ribarnici je održano predstavljanje zbornika kratkih priča Autorske bure, a postavljena je i spomenuta trajna audio-vizualna umjetnička instalacija „Meštri“, autora Pavela Mrkusa, svakodnevno dostupna kupcima na ribarnici. Također, ribarnica je bila jedna od najatraktivnijih ‘pozornica’ tijekom cjelodnevnog spektakla otvorenja Europske prijestolnice kulture, 1. veljače 2020. godine. Projekt EPK u trajno nasljeđe tako ostavlja ne samo audio-vizualnu instalaciju u ribarnici već i snažan signal da ovo mjesto, uz svoju osnovnu namjenu, može biti atraktivno za izvođenje raznih kulturno umjetničkih programa ubuduće.

Grč i sekcija Riječkog simfonijskog orkestra već su održali nekoliko proba za ovu izvedbu, a kratki video s posljednje probe dostupan je na ovom linku (https://www.youtube.com/watch?v=ZkVVpCOIjDs) i daje tek malu naznaku onoga što će online publika moći doživjeti u subotu 24. travnja. Ta je subota, u primorsko-goranskom lockdownu, dan za „kućni izlazak“ u livestream posve nesvakidašnjeg događaja. Europska prijestolnica kulture svim gledateljima želi dobar prijem i glasno gledanje.

Organizator koncerta „Grč & sekcija Riječkog simfonijskog orkestra“ je RIJEKA 2020, a posebne zahvale za realizaciju projekta idu Rijeka plusu, Hrvoju Dijanu, GIS-u, Kanalu Ri i studiju PRO-REC.

 

Na ovom se linku https://app.box.com/s/oww2e196tqiphazidadaxft89bzfeyfa nalaze fotografije s probe, koje možete koristiti u sklopu najave ovog događaja.