Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, danas, 8. veljače, Europska prijestolnica kulture postaje i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway

Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ulazi s temom vatre te manifestaciju otvorenja EPK temelji na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba.

Otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovotjednom serijom događanja diljem regije kojoj pripada ovaj grad, a sve će kulminirati večeras spektakularnom ceremonijom u Galwayu u kojoj će sudjelovati i predstavnici Halubajskih zvončara, inače dio baštine uvrštene na UNESCO-vu listu.

Zvončari će u irskoj prijestolnici kulture predstavljati baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture, a s irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari, i spomenuti irski ritual paljenja i slavljenja vatre.

Uz zvončare, u irski Galway na otvorenje Europske prijestolnice kulture u ime tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture otputovale su i Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i sudjelovanja te Iva Grego, direktorica općih poslova, u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Inače riječ je o svojevrsnom uzvratnom posjetu budući da je irska delegacija prošlog tjedna bila na otvorenju riječkog projekta prijestolnice kulture, no tijesna suradnja Rijeke i Galwaya počela je bitno prije, još tijekom pripreme kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture. Tako je višegodišnja međusobna potpora u pripremi i realizaciji EPK-a u oba grada, i u tom procesu stvoreno prijateljstvo, kulminiralo sudjelovanjem riječkog tima u otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu i obratno.

Kao i riječki spektakl otvorenja Europske prijestolnice kulture, i otvorenje u Galwayu pratit će mediji iz cijele države, ali i deseci predstavnika stranih medija.

Ceremonija u Galwayu zamišljena je kao autentično slavlje u čast ljudima i tradiciji Galwaya i Irske, a sve će kulminirati spektaklom paljenja i slavljenja vatre koja će osvijetliti zaljev Galwaya.

Inače, titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove su to Rijeka i irski Galway.