U Muzeju grada Rijeke na trgu Riccarda Zanelle 1, pokraj Guvernerove palače, u utorak je predstavljena izložba „Moda i strip“. Ona će do 16. lipnja 2021.g. za posjetitelje biti otvorena u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj.
Izložba prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje, a izloženo je više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta Muzeja stripa u Angoulêmeu.

Na predstavljanju izložbe direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota izrazila je sreću i zadovoljstvo što su se muzeji i galerije ponovno otvorili i što publika napokon može doći pogledati ovu izložbu.

– Muzejski prostori su covid sigurna mjesta i cijelo vrijeme se zaista maksimalno trudimo kako bismo provodili sve epidemiološke mjere. Dok su vrata muzeja bila zatvorena snimili smo i online vodstvo kroz ovu izložbu koje se može pronaći na YouTube kanalu Rijeke 2020, a posjetiteljima sada može poslužiti kao audio vodič kroz fizički prostor i razgled ove zaista posebne izložbe koja kroz više od 100 eksponata isprepliće priču mode i stripa. Titula Europske prijestolnice kulture formalno završava 30. travnja, međutim i ova izložba kao i druge koje ćemo otvoriti tijekom ovog tjedna, ostaju otvorene i dalje te postaju naslijeđe projekta, kazala je Kregar Šegota i  zahvalila Francuskom institutu, koji je od samog početka podupirao projekt Europske prijestolnice kulture, na uspješnoj međunarodnoj suradnji koju su ostvarili.

Među istaknutijim izlošcima publika na izložbi može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.
Na izložbi su, između ostalog, prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Zločesta Lulu) – jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.
Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti izložena je i Dior haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.
Među izlošcima su prikazani i odjevni predmeti s apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava s uzorkom super junaka Marvel Comicsa,  kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbaiaca, tenisice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charlesa Schulza i drugo.
Dio izložbe su i nezaboravne lutke od papira koje dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje i sami posjetitelji mogu odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Nastala je u produkciji francuskog Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju, jedinstvenu u Europi, a koja broji preko 14 000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika.

Sretan sam što danas mogu biti ovdje u ime Francuske ambasade, odnosno Francuskog instituta budući da je riječ o izložbi koja je nastala zajedničkom suradnjom, rekao je na predstavljanju Thomas Schnabel, ataše za kulturu i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu.
Moram reći i kako je Francuski institut u Zagrebu osnovan 1921. godine što znači da je iza nas već 100 godina suradnje na brojnim kulturnim i umjetničkim programima. Zahvaljujem se timu RIJEKE 2020 kao i Muzeju grada Rijeke na organizaciji ove izložbe i nadam se uspješnoj suradnji s Rijekom na nekim novima projektima u budućnosti, a uvjeren sam da će ih biti, naglasio je Schnabel.

Na predstavljanju izložbe u ime domaćina, Muzeja grada Rijeke, ravnatelj Ervin Dubrović izrazio je zadovoljstvo što se baš ovom izložbom nakon nešto više od dvije godine ponovno otvara tzv. ‘stara’ zgrada Muzeja ili od milja ‘Kockica’, koja je u međuvremenu i uređena.
– Najveće zasluge što danas ovdje predstavljamo ovu izložbu idu projektu Europske prijestolnice kulture, odnosno tvrtki RIJEKA 2020. Stoga zahvaljujem cijelom timu koji je na radio na postavljanju izložbe, na njihovom entuzijazmu i volji da naša stara zgrada ponovno oživi, kazao je Dubrović, na kojeg se nadovezao i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović:
– U obnovu ‘Kockice’ uloženo je 3 milijuna kuna, od čega je 700 tisuća kuna sufinancirano europskim sredstvima, a ovaj nam je prostor važan jer se radi o vrhunskom galerijsko-muzejskom prostoru u kojem će se, siguran sam, i u budućnosti održavati brojni kulturno-umjetnički programi. Iskoristio bih i priliku da čestitam Francuskom institutu na 100 godina njihova rada i djelovanja u Hrvatskoj tijekom kojih su bili most između naših dviju kultura. Godina iza nas nije bila onakva kakvom smo je prvotno zamišljali, ali zajedničkim snagama i onako riječki tvrdoglavo postigli smo maksimum i na tome čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji EPK programa, zaključio je Filipović.

Radno vrijeme izložbe „Moda i strip“ je od utorka do subote između 16.00 i 20.00 sati. Muzej je zatvoren ponedjeljkom, praznikom i blagdanom.
Cijena ulaznice je 20 kuna. Djeca do 7 godina starosti imaju besplatan ulaz, dok djeca od 7 godina naviše, studenti i umirovljenici ulaznicu plaćaju 10 kuna.

Organizatori izložbe su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrt.