Rijeka, 28. studeni 2019. godine

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

U SURADNJI DANSKOG VELEPOSLANSTVA I EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE OTVARA SE IZLOŽBA RADOVA RIJEČKIH I DANSKIH UMJETNIKA

 

U petak 29. studenog, u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR / Århus_DK (United in Diversity Rijeka HR/Århus DK) na adresi Delta 5 (ex Ivex), u zgradi u kojoj nastaje program Europske prijestolnice kulture i to u novootvorenom izložbenom prostoru DeltaLab 001.

Izložbu čine djela suvremenih vizualnih umjetnika iz Århusa i Rijeke. Tako će svoja djela predstaviti Else Ploug Isaksen, Bodil Sohn i Kim Grønborg iz Aarhusa te Petra Mrša, Dalibor Laginja i Igor Eškinja iz Rijeke, umjetnici koji pripadaju različitim generacijama, rade u različitim medijima i karakteriziraju ih različiti registri imaginacije. Ono što ih spaja, u ovoj specifičnoj situaciji i na ovoj specifičnoj izložbi je pitanje odnosa čovjeka s prirodom i s njegovom okolinom.

 

Otvorenju izložbe prisustvovat će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

 

Događaju će se pridružiti riječki glazbenik Damir Halilić Hal koji će izvesti autorsku glazbu inspiriranu tradicionalnom vikinškom glazbom. Poslužen će biti kruh od kiselog tijesta u kombinaciji s tradicionalnim hrvatskim i danskim okusima koji će biti napravljen na masterclass radionici „Kiseli kruh – vrhunac ekološke pripreme hrane koja će se održati nešto ranije istog dana.

 

Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja 2020. godine.

 

Organizator programa Ujedinjeni u raznolikosti Rijeka_HR/Århus_DK  je Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj u suradnji s Rijeka 2020, programskim pravcem „Slatko i slano“ i DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci).

Europska prijestolnica kulture i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj ovog tjedna organiziraju predavanje, izložbu i kulinarsku radionicu, događaje nastale kao rezultat suradnje danskog grada Aarhusa i Rijeke, bivše i buduće Europske prijestolnice kulture.