Rijeka, 19. veljače 2020.g.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

NAJAVLJEN FESTIVAL SUSJEDSTVA MATULJI EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE ZVONA SU SPONA

 

Zvona su spona festival je susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se održati od petka 21. do utorka 25. veljače 2020.g., a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji te 10 zvončarskih grupa s UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Festival počinje u petak,pred programom pod nazivom Škola znanja i vještina, koja će se od 18 do 24 sata održavati u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Matuljima.
Školi znanja i vještina bit će dostupan uvid u ona znanja potrebna za mobilizaciju zajednice, kako se to za vrijeme mesopusta u Matuljima događa iz godine u godinu, a i uvid u alate kojima se stvara atmosfera. Tradicijom se smatra ono znanje koje se kroz godine skupljalo na ovim područjima, a koje je potrebno osvijestiti. Zbog toga je Škola znanja i vještina osmišljena kao edukativna platforma tj. svojevrsna ‘učionica’ iz područja primijenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva, ali i kulturnog menadžementa, inspirirana tradicijom i samom zajednicom koja živi na prostoru Općine Matulji. U memoriju te zajednice utkana su sva znanja koja se baštine kroz generacije, a iz kojih su, u europskom kontekstu, izrastale škole koje su bile inspiracijom suvremenih umjetničkih praksi ili postale dijelom rituala svakodnevice.
Program Škole znanja i vještina počinje multimedijalnim performansom Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, a nastavlja se raznorodnim programom: glazbom, folklorom, izložbama, majstorskim radionicama, eno-gastro programima i prezentacijama, kroz koje će posjetitelji svih generacija, bez prethodne najave, biti vođeni te moći sudjelovati, istraživati i kreativno stvarati.
Svi unutrašnji i vanjski prostori Zvončarske muzejske zbirke biti će aktivni i prepuni različitih sadržaja a cjelokupno događanje završit će zajedničkom plesnom radionicom Tanac ki more i nemore.

Park pokretnih maski u Matuljima

Subotnji program festivala susjedstva Matulji Zvona su spona, održavat će se na Trgu Maršala Tita u Matuljima od 12 sati, kada će se posjetiteljima u programu Pusni retrovizor predstaviti park pokretnih maski. Radi se o mobilnim lutkama velikih dimenzija koje će na Trgu biti izložene. Nakon toga, u 12.30 sati na istom će se mjestu održati i otvorenje festivala Zvona su spona u kojem će kao još jedna zanimljivost Festivala susjedstava biti predstavljena Vremenska kapsula 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Vremenska kapsula sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da polaže svoju poruku u vremensku kapsulu i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Sadržaj vremenske kapsule je tajan, a odnosi se na određene specifičnosti svakog od 27 susjedstava odnosno na budućnost susjedstva i kako ga stanovnici vide za 100 godina.U subotu će kapsulu iz ruku tima susjedstva Čavle preuzeti sadašnji domaćini – tim susjedstva Matulji Europske prijestolnica kulture.

Nakon službenog otvorenja, u subotu od 13 sati kroz centar Matulji, proći će jubilarna međunarodna 25. Zvončarska smotra Općine Matulji, u kojoj sudjeluje dvije tisuće sudionika, od čega je više od tisuću zvončara.

Dašak tradicije dostupan pomoću QR koda

Iznimno atraktivan program festivala Zvona su spona očekuje nas u nedjelju, ponedjeljak  i utorak, kada će svi posjetitelji, zahvaljujući modernim tehnologijama, moći iskusiti dašak tradicije.Naime, u parku ispred zgrade Općine Matulji bit će dostupan i svima vidljiv QR kod, pomoću kojeg posjetitelji mogu krenuti u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih puteva.
Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućiti će svim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina u okviru jednosatnih programa po konobama i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima. Pritom je dovoljno osluškivati zvukove zvona zvončara i krenuti za njima, po mapama i informacijama koje će na svoje pametne telefone moći dobiti putem QR koda. QR kod će se u subotu, u okviru otvorenja festivala susjedstva Matulji, trajno implementirati u prostor ispred Općine Matulji. Mape će potom biti dostupne i na internetskoj stranici Općine Matulji: matulji.hr.

U nedjelju između 9 i 18 sati posjetitelji će se moći pridružiti pohodu Mučićeveh zvončari, u ponedjeljak u isto vrijeme pohodu Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak također od 9 do 18 sati Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodu Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te u pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

Nositelji inicijative susjedstva Matulji su dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji i udruge Općine Matulji i Općina Matulji, a Europsko susjedstvo je jedna od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti, DAMU– Akademija izvedbenih umjetnosti Prag – Katedra alternativnog i lutkarskog teatra iz Češke. Slijedeći ideju o razvoju i promjeni u kojoj se propituju granice i kreativnost, susjedstvo Matulji počelo je suradnju s Akademijom, čiji studenti i profesori borave u Matuljima u vrijeme festivala Zvona su spona, kako bi se inspirirali i osmislili predstavu i scenografiju za nastavak programa Europske prijestolnice kulture.