U petak, 6. ožujka 2020. godine, u 19.30 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, u sklopu Needcompany festivala koji se održava u okviru Europske prijestolnice kulture, održat će se predstava „Zauvijek“ u izvedbi jedinstvene belgijske umjetničke skupine Needcompany, jedne od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra.

Odmah po završetku predstave, u kazalištu će članovi skupine Needcompany razgovarati s publikom o samoj predstavi. Razgovor će moderirati Nataša Antulov, dramaturginja u HNK I. pl. Zajca koja radi i kao redateljica, dramaturginja i autorica na raznim kazališnim i filmskim projektima te Vedrana Klepica, hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica.

Predstava Zauvijek zatvara Needcompany festival, a riječ je o djelu inspiriranom Mahelorovim kompozicijama. Autorica ove predstave i koreografije je Grace Ellen Barkey, suosnivačica skupine Needcompany, a u predstavi bavi istim pitanjima kao i Mahler.

Pjesma u predstavi, kao i orkestracija, izvodi se u intimnom okružju kao prisjećanje glumca Maartena Seghersa. Seghers igra mračnu ulogu očajnog pjevača bez pratnje koji pobuđuje sjećanja na tugu Mahlerovog usamljenog lutalice; golema glazbena pratnja ga je napustila i sada, gol, pjeva djeliće pjesme rastanka koja bez instrumentalne pratnje zvuči sasvim apstraktno.

No, iza njega se nježnim i suptilnim plesom uprizoruju nestale harmonije kao podsjetnik na utočište orkestra: vezivno tkivo zajedništva koje nestaje kada smo suočeni sa smrću.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti preko online sustava Eventim, u HNK Ivana pl. Zajca i u RiHubu (Ivana Grohovca 1a),. Za one koji kupe 8 ili više ulaznica, odobrava se popust od 30%. Za studente i umirovljenike odobrava se popust na kupnju ulaznice od 40%.

Needcompany festival je sastavni programskog pravca Europske prijestolnice kulture Doba moći i održava se u Rijeci od 29. veljače do 6. ožujka.