U 2020. godini, u kojoj Rijeka kao središte Primorsko-goranske županije nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, na visokim i zaobljenim hrptima brda iznad Baške na otoku Krku, bit će postavljena jedna u nizu trajnih umjetničkih instalacija u sklopu programa Lungomare Art, koji ove spomenike za budućnost postavlja diljem Kvarnera.

Umjetnička instalacija Kapi, djelo jednog od međunarodno priznatijih arhitekata današnjice, Čileanca hrvatskog podrijetla Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Correa, čileanske kiparice, svoj će trajni dom naći pored mrgara Ljubimer. Mrgari su naizgled beskonačni kameni zidovi koji su nekad korišteni kako bi ograničavali kretanje stada ovaca te štitili uzgojene biljke od teških vremenskih uvjeta. Te funkcionalne strukture koje su vješto u obliku cvijeta sastavljene od lokalnog kamena, u Hrvatskoj je moguće naći samo na jugu otoka Krka i susjednom otoku Prviću te na još dva mjesta u svijetu: na Islandu i u Walesu.

Prostor iznad Vele plaže u Baški, koji je već sad atraktivan i poznat turistima kroz planinarske staze, bit će oplemenjen ovom Lungomare Art  instalacijom koja će na mrgare staviti dodatni naglasak, ujedno poštujući njegove vrijednosti i strukturu, ne dominirajući nad njima oblikovanjem ili materijalima.

Iako je konačno postavljanje Kapi planirano za listopad ove godine, u suradnji s hrvatskom tvrtkom Bokart iz Dugog Sela, izrada umjetničke instalacije već je započela. Do Baške, instalacija će stići kamionom te će se potom helikopterom transportirati do Ljubimera. Trenutna faza nastajanja ovog djela sastoji se od izrade kalupa i modela prema kojima će se taliti staklo, koje zatim prolazi niz završnih obrada kako bi se dobio konačan rezultat od dvije velike staklene kugle promjera 60 centimetara. Taljeno staklo mora se sušiti čak nekoliko mjeseci, stoga je izrada ove instalacije i više nego dugotrajna. Uz RIJEKU 2020, glavni partneri u postavljanju  umjetničke instalacije Kapi su Općina BaškaTuristička zajednica općine Baška.

U Lungomare Art programu, sastavnom dijelu projekta Europske prijestolnice kulture, suvremena umjetnost u obliku umjetničkih skulptura i instalacija izlazi iz muzeja i susreće se s devet lokalnih zajednica u javnom prostoru, formirajući novi trajni kulturno-umjetničko-turistički put. Radovi će se od travnja ove godine, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Na sljedećoj poveznici nalaze se fotografije koje možete koristiti: https://app.box.com/s/tdpm2d51zvky00mx44puoykigullc9kt