Po mnogočemu jedinstven koncert legendarnog rock benda Grč u pratnji sekcije Riječkog simfonijskog orkestra održan je ove subote u prostoru riječke ribarnice, na glavnoj gradskoj tržnici.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, nastup se u potpunosti odvijao bez prisutnosti publike u prostoru ribarnice, ali ga je publika pratila u prijenosu uživo putem web stranice Rijeka 2020, na YouTube kanalu Kanala Ri te u televizijskom programu Kanala Ri. 

Ovaj je koncert organiziran kao sastavni dio programske završnice projekta Europske prijestolnice kulture, uoči nadolazeće 40. obljetnice Grča.

Svirku su obilježili najpoznatiji hitovi Grča, iz rane faze benda, kao i novije pjesme, za čije je simfonijske aranžmane i orkestraciju bio zadužen Zoran Majstorović, koji je i dirigirao glazbenicima.

‘Sirova’ energija izvedbe uživo kao i žestoka poruka koju Grč šalje svojom glazbom, ovoga je puta do publike došla zahvaljujući pjesmama: „Bogovi“, „Gospodari moći“, „Stršljen“, „Životinja“, „Crne rukavice“ „Sveta krv“ i  „Noćas se Beograd pali“ te pjesmom „Krv je moje svjetlo i moja tama“ (poznatijom i kao „Jama“), koju je uz legendarne glazbenike vrlo dojmljivo izvela riječka umjetnica Ana Jurčić. Podsjetimo, radi se o obradi istoimene poeme Ivana Gorana Kovačića koju je po prvi puta na ovom koncertu izvela ženska izvođačica.

Snimka koncerta može se pogledati na YouTube kanalu Kanala Ri a uskoro će biti dostupna i na YouTube kanalu Rijeka 2020.

Organizator koncerta „Grč & sekcija Riječkog simfonijskog orkestra“ je RIJEKA 2020, a posebne zahvale za realizaciju projekta idu Rijeka plusu, Hrvoju Dijanu, GIS-u, Kanalu Ri i studiju PRO-REC.