U nedjelju, 25. travnja 2021.g. u 12.00 sati na YouTube kanalu Rijeka 2020, u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, bit će objavljeno video vodstvo izložbom „Moda i strip“, koja je postavljena u zgradi Muzeja grada Rijeke na lokaciji Trg Riccarda Zanelle 1 – pokraj Guvernerove palače.
Otvorenje izložbe prvotno su odgodile stroge epidemiološke mjere, no popuštanjem mjera izložba će se za javnost otvoriti tijekom sljedećeg tjedna, o čemu će uskoro biti više informacija.
Do tada, „Moda i strip“ svoj zainteresiranoj publici dostupna je kroz online video vodstvo.

Izložba “Moda i strip”, koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu, posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata te svjedoči o izravnim sponama stripa i mode, koja je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama.

Među istaknutijim izlošcima publika može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.
Na izložbi su, između ostalog, prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) – jedini koji je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.
Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti izložena je i originalna Dior haljina, također nastala pod utjecajem devete umjetnosti. Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke.

Muzej stripa u Angoulemeu jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja, te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika.

Organizatori izložbe su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrt.