U subotu, 29. veljače 2020. godine, započet će jedinstveni Needcompany festival koji se održava u sklopu Europske prijestolnice kulture. Sve započinje u 18.30 sati, u zgradi bivšeg Ivexa (Delta 5), i to razgovorima pred publikom i s publikom o iskustvu gledanja i promišljanja suvremenog postdramskog teatra.

Ovaj je razgovor uvod u Needcompany festival, a sudionici  će govoriti o iskustvu gledanja predstava koje prelaze granice i miješaju različite izričaje – kazalište, ples, video umjetnost, glazbu – kao i višejezičnost, privatno i javno, intimno i političko. Razgovarat će o osnovnim idejama postramskog teatra i o tome kako se kao gledatelj ili gledateljica pripremiti za napor i užitak gledanja i sudjelovanja u umjetnosti koja prelazi uobičajena fizička, simbolička, metaforička i duhovna ograničenja.

U uvodnom razgovoru će sudjelovati: Jan Lauwers, osnivač i voditelj belgijske umjetničke skupine Needcompany, Nina Violić, nagrađivanja kazališna i filmska glumica, dramska prvakinja HNK u Zagrebu, Agata Juniku, teatrologinja i docentica na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kazališni kritičar Igor Ružić i kazališni redatelj Ivan Plazibat koji je pohađao –  Venice Biennale Theatre Workshop Jan Lauwers 2015., dok će kustosica i povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov i voditeljica programskog pravca Slatko i slano Morana Matković uvesti posjetitelje u izložbu „18 videa“. Razgovor će moderirati Nataša Antulov, dramaturginja u HNK I. pl. Zajca koja radi i kao redateljica, dramaturginja i autorica na raznim kazališnim i filmskim projektima.

U zgradi Ivexa, u 19.30 sati održat će se i otvorenje izložbe „18 videa“ kojom će ujedno biti otvoren i Needcompany festival.  Izložba se sastoji od sedam videoinstalacija koje na specifičan način predstavljaju rad skupine Needcompany. Autorice izložbe su Grace Ellen Barkey, suosnivačica umjetničke skupine Needcompany i  Lot Lemm, članica skupine od 1993. Ovaj umjetnički dvojac poznat je pod imenom Lemm&Barkey. Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka.

Nakon otvaranja izložbe, u 21 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Strossmayerova 1,  održat će se predstava „Koncert benda koji gleda u krivom smjeru“  Maartena Seghersa.

Ulaznice za predstave se mogu kupiti preko online sustava Eventim, u HNK Ivana pl. Zajca, u RiHubu (Ivana Grohovca 1a), te sat vremena prije početka predstave 29.02. u HKD- u na Sušaku. Za za one koji kupe 8 ili više ulaznica, odobrava se popust od 30%. Za studente i umirovljenike odobrava se popust na kupnju ulaznice od 40%. U ponudi je i festivalska ulaznica (koja uključuje sve tri predstave) s popustom od 20 posto.

U sklopu Needcompany festivala, kao sastavnog dijela programskog pravca Doba moći u sklopu programa Europske prijestolnice kulture predstavlja se belgijska umjetnička skupina Needcompany, jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra. „Needcompany festival“ organizira se u Rijeci od 29. veljače do 6. ožujka.