TEGLJENJE BRODA GALEB U BRODOGRADILIŠTE U KRALJEVICI

 U četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, brod Galeb bit će otegljen iz riječke luke u brodogradilište tvrtke Dalmont u Kraljevici.

 Za novinare, snimatelje i fotoreportere koji žele pratiti početak tegljenja Galeba iz Rijeke u Kraljevicu, bit će organizirano praćenje događaja iz broda Lučke kapetanije Rijeka. Svi predstavnici medija koji to žele, mogu se ukrcati u brod u 9.30 sati, na Rivi Boduli odakle će se isploviti prema Porto Barošu.

Očekuje se da će tegalj broda Galeb započeti u 10 sati.

Predstavnicima medija će se na brodu Vid pridružiti zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Tvrtka Dalmont odabrana je na javnom natječaju za obnovu i prenamjenu broda Galeb u muzej, a prošlog je tjedna između Dalmonta i Grada Rijeke potpisan ugovor o radovima na obnovi i prenamjeni broda.

Temeljem tog ugovora, bit će izvedeni radovi na obnovi i prenamjeni broda Galeb zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima. Radovi su vrijedni 46.858.218,91 bez PDV-a odnosno 58.572.773,64 HRK s PDV-om.

Brod Galeb obnavlja se i prenamjenjuje u brod muzej u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Galeb je sastavni dio projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.