U srijedu, 28. travnja 2021.g. u 13.00 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) održat će se predstavljanje izložbe „Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji“, kojom se obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.). Izložba se postavlja u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na predstavljanju će govoriti:

  • Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik
  • Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020
  • Branka Benčić, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti
  • Kora Girin, kustosica izložbe, MMSU

Izložba, koja će publici biti dostupna od 28. travnja u 15.00 sati pa sve do 4. srpnja 2021.g.,  predstavlja medijski raznolike radove Ivana Kožarića, odnosno crteže, skulpture, slike i tkanine nastale u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina, a odabranim radovima upućuje na umjetnikovo osjećanje prirode, od djetinje nadahnutog divljenja svijetu oko sebe do skulptorskog i filozofskog promišljanja prostora.

Izloženi su radovi Ivana Kožarića iz Zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i Atelijera Kožarić (u vlasništvu Grada Zagreba), obitelji Kožarić i Kolekcije Marinko Sudac.