Središnja tema novog broja su kontejneri, ali cijeli je magazin posvećen Rijeci 2020 Europskoj prijestolnici kulture.

U zgradi ex Ivexa na Delti predstavljen je četvrti Brickzine, magazin o stvaranju kulture za djecu koji je nastao unutar programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Svaki broj magazina Brickzine ima neku svoju temu, pa je tako središnja tema četvrtog broja kontejner putem kojeg se djeci nastojalo približiti industrijski i lučki identitet Rijeke. Kontejneri osim što su uporabni predmet stvaraju i vizuru našeg grada i važni su za razumijevanje industrijskog naslijeđa Rijeke.

Brickzine je usmjeren prema stvaranju čitateljskih sadržaja za djecu i roditelje, a osim tiskanog magazina, projekt Brickzinea obuhvaća još i on line portal brickzine.hr, društveno mrežne kanale, audio Brickzine kao i neke posebne projekte poput mape Vodič Dječje kuće kroz Rijeku koja je također danas predstavljena, a moći će se koristiti tijekom cijele godine kako bi se posjetila i otkrila brojna zanimljiva mjesta u Rijeci.

„Ovaj broj Brickzinea je i svojevrstan vodič kroz 2020. godinu jer sadrži najave kulturno-umjetničkih programa koji će se tijekom godine odvijati u sklopu programskog pravca Dječja kuća, ali sadrži i najave određenih programa za odrasle. Također, mapa Vodič kroz Dječju kuću prva je riječka mapa namijenjena djeci i njihovim roditeljima koja nudi prijedloge koja mjesta u Rijeci posjetiti, što bi djeci moglo biti zanimljivo, tako da se isto može koristiti tijekom cijele godine, ali i nakon toga“, rekla je voditeljica programskog pravca Dječje kuća Jelena Milić.

Mapa Vodič Dječje kuće kroz Rijeku donosi više od 80 lokacija s kratkim informativnim opisima, a podijeljena je u nekoliko tematskih cjelina – Fantastično & geeky; Umjetnička Rijeka; Kreativno igranje; Parkovi & šetnice; Dobra hrane & slastičarnice; Oko Rijeke; Prijevoz & informacije i Zdravstvene ustanove.

Milić je dodala kako smatra iznimno važnim što na projektu Brickzinea surađuje više ustanova. „Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Art kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Vijeće mladih Benčić glavni su nam partneri pri stvaranju programa unutar programskog pravca Dječja kuće, a suradnja će se nastaviti i kada fizička Dječja kuća u art kvartu Benčić bude dovršena i postane novo mjesto za razvoj dječje mašte i kreativnosti“, istaknula je Milić.

Svaki broj Brickzinea originalno je ilustriran, a prema riječima glavnog urednika magazina, Kristiana Benića, na četvrtom izdanju magazina radilo je čak 15 ilustratora. „Ilustratori s kojima surađujemo su raznih profila, neki od njih su već profilirani u svijetu ilustracija za djecu, dok se drugi s time još nisu susretali, ali mi nastojimo svima koji su zainteresirani dati priliku. Ovoga puta autor ilustracije naslovnice je Manuel Šumberac, mlad, ali već afirmiran ilustrator koji je osvojio i brojne strukovne nagrade, poput primjerice nagrade Grigor Vitez za slikovnicu ‘Jura i kuckalo protiv dosade’. Bio je izuzetno posvećen svojoj ulozi u stvaranju četvrtog broja Brickzinea i vjerujem kako je obavio zaista sjajan posao“, istaknuo je Benić.

U zgradi ex Ivexa održana je i prezentacija magazina za učenike Osnovne škole Pećine koje je kroz zgradu proveo poznati hrvatski arhitekt i kurator programa Slatko i slano projekta Europske prijestolnice kulture, Idis Turato. Zgrada Ivexa odabrana je za promociju iz razloga što je odličan primjer kako se zgrada industrijske baštine može prenamijeniti. Tako su učenici mogli saznati kako se u zgradi u kojoj se nekada proizvodilo vino, danas proizvodi kultura, pa ih je tako među ostalim proveo i kroz radni prostor RIJEKE 2020. S učenicima je razgovarao o Rijeci kao lučkom gradu nekada i sada te o ulozi kontejnera u kontekstu luke.

Četvrto izdanje Brickzinea koje izdaje Gradska knjižnica Rijeka tiskano je u najvećoj nakladi do sada, 5000 primjeraka.

Magazin je dostupan u svim ograncima i odjelima Gradske knjižnice Rijeka, Gradskom kazalištu lutaka, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Art kinu i u RiHubu. Također je dostupan i u svim narodnim čitaonicama na području Primorsko-goranske županije, županijskom bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka, a svima koji ga žele imati moguće ga je poslati poštom i diljem Hrvatske pa i u inozemstvo.

Fotografije s predstavljanja

Fotografije magazina Brickzine