U subotu, 24. travnja u 12.00 sati na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu (zelena površina između zgrade Sveučilišnih Odjela – Radmile Matejčić 2 i Učiteljskog fakulteta u Rijeci – Sveučilišta avenija 6), u sklopu programske završnice EPK, održat će se svečano otkrivanje lokaliteta Vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

U programu sudjeluju:

  • Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik
  • predstavnik Primorsko-goranske županije
  • Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKE 2020
  • Rajka Jurdana Šepić, voditeljica tima susjedstva Kampus i predstavnica Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima

Podsjetimo, u Vremensku kapsulu 27 susjedstava pohranjene su poruke za buduće naraštaje. Svako od susjedstava Europske prijestolnice kulture pohranilo je svoje ideje, želje, sjećanja, pitanja koja su osmislili s pažnjom i nadom da će na ovom prostoru i dalje biti života i da će njihova susjedstva i dalje biti sačuvana u svojoj autentičnosti.

Poruke ‘govore’ o generaciji koja je sada i ovdje, o 2020. godini, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima pojedinaca te o ideji budućnosti kako ju vide iz ove naše sadašnje perspektive.

27 susjedstava Europske prijestolnice kulture čine Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Sveučilišni Kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.
Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila nova europska prijateljstva i nadalje nastavljaju razvijati inicijative nastale u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Suradnici u pripremi lokacije Vremenske kapsule 27 susjedstava su Đemil Husić i tvrtka O.T.K d.o.o., Sveučilište u Rijeci i TD Čistoća d.o.o.