Međunarodni festival harmonike Gomirje Harmonika Mundijal manifestacija je kojom se upućuje na bogato kulturno nasljeđe susjedstva Gomirje u Gorskom kotaru, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji. Gomirje Harmonika Mundijal glazbom povezuje kulture i običaje te stavlja Gomirje na kartu promotora svjetske glazbe i harmonike kao instrumenta.

Upoznavanje europskog susjedstva iz Velike Britanije, organizacije GreenWise People prilagođeno je Covid-19 uvjetima dok se njihov posjet Gomirju odgađa do daljnjeg.

Umjetnici: Marko Hatlak (SLO), Marta Beljan (HR), Zoran Majstorović (HR), Giampaolo Mrach Trio (IT/HR), Udruga „Glazbeni susreti Gorskog kotara“, Bojan Stipanović (HR), Milenko Bujdo (HR), Valentino Pribanić (HR), sudionici Majstorske radionice.

PREDPROGRAM
Petak, 21. kolovoza 2020.

Majstorska radionica – Maestro Marko Hatlak (SLO)
Lokacija: Dom kulture
Vrijeme: od 14:00 do 16:00 sati
Napomena: Prijave za radionicu slati na gomirjeusrcu1599@gmail.com.
Broj mjesta je ograničen na 15 sudionika/ca. Prijave slati zaključno s 19. kolovozom 2020.

Dnevni boravak
Lokacija: Dom kulture
Vrijeme: od 13:00 do 14:00 sati
Predstavljanje europskog susjedstva – Upoznavanje europskog susjedstva iz Velike Britanije, organizacije GreenWise People koju je u program susjedstva Gomirje unijelo još jedan sadržaj – Šumsku školu za djecu i odrasle. Razlog nije samo zbližavanje i upoznavanja s prirodom već i odvikavanja od malih ekrana. Prezentacija je prilagođena Covid-19 okolnostima dok se posjet europskih susjeda odgađa do daljnjeg.

 

PROGRAM – 1. dan
Petak 21. kolovoza 2020. u 18:00 sati

Lokacija: Dvorište Manastira i crkve sv. Jovana Preteče, Gomirje
Vrijeme: 18:00 sati

Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Gornji Kuti

Program otvaraju predstavnici tima Gomirje i predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke, Rijeka 2020.

Voditeljica programa: Lela Vujanić, članica umjetničkog savjeta Gomirje Harmonika Mundijal manifestacije

Uvod u klasičnu harmoniku
Vrijeme: od 18:10 do 19:30 sati
Uvodni nastup – Marta Beljan (HR)
Koncert za harmoniku – Marko Hatlak (SLO)

 

PROGRAM – 2. dan
Subota, 22. kolovoza 2020.

Lokacija:  Stadion (u slučaju kiše Dom kulture)
Heligonke u gostima (HR) Udruga „Glazbeni susreti Gorskog kotara“
Vrijeme: od 16:00 do 19:00 sati
Koncert za harmoniku Giampaolo Mrach Trio (IT/HR)
Giampaolo Mrach (harmonika), Alessandro Scolz (klavir), Zoran Majstorović (gitara)
Vrijeme: od 20:00 do 21:30 sati

Open stage: harmonikaši iz Gomirja – Bojan Stipanović, Milenko Bujdo, Valentino Pribanić
Vrijeme: od 21:30 do 22:30 sati

 

O SUSJEDSTVU GOMIRJE

Mediji glazbe i gastronomije najpodatniji su za upoznavanje različitih kultura, stoga Mundijal u Gomirju, mjestu najzapadnijeg pravoslavnog manastira, nije samo festival svjetske glazbe već i festival svjetske kulture.

Međunarodni festival harmonike Gomirje Harmonika Mundijal manifestacija je kojom se upućuje na bogato kulturno nasljeđe susjedstva Gomirje u Gorskom kotaru, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji.

Gomirje Harmonika Mundijal glazbom povezuje kulture i običaje te stavlja Gomirje na kartu promotora svjetske glazbe i harmonike kao instrumenta.

U svrhu što boljeg i učinkovitijeg djelovanja, umjetničkog i kulturnog dosega manifestacije Gomirje Harmonika Mundijal, a temeljem odluke Upravnog odbora udruge „Gomirje u srcu 1599.“ koja je nositelj programa, formiran je umjetnički Savjet manifestacije „Gomirje Harmonika Mundijal“.  Čine ga eminentni umjetnici i kulturni djelatnici čije znanje, iskustvo i utjecaj doprinose radu i razvoju ove manifestacije. Djelokrug rada umjetničkog Savjeta podrazumijeva angažman u zagovaranju, promicanju i savjetovanju razvoja programa same manifestacije te stručno-savjetodavnu pomoć pri nastajanju i realizaciji programa.

Članovi Savjeta „Gomirje u srcu“:

Helena Semion Tatić, Ravnateljica direkcije programa, Grad Rijeka

Lela Vujanić, organizatorica u kulturi

Petar Mamula, zamjenik Župana, Primorsko goranska županija

Zoran Majstorović, jazz glazbenik, gitarist, multi-instrumentalist, aranžer i kompozitor

Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca „27 susjedstava“, Rijeka 2020

O NOSITELJU INICIJATIVE:

Udruga „Gomirje u srcu 1599.“ osnovana je u cilju poboljšanja društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta Gomirje te okolnih mjesta. Ciljevi Udruge su poboljšanje društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta mjesta Gomirje u skladu s programom održivog razvoja, oživljavanje i očuvanje starih goranskih zanata, znanja, iskustava i tradicije. Poboljšanje obrazovnog, stručnog i materijalnog nivoa stanovništva, promicanje umjetničkog i kreativnog izražavanja, propagiranje cjelogodišnjeg turizma s ciljem unapređenja turističke ponude, zalaganje za volontiranje, demokraciju, toleranciju i miroljubivo civilno društvo.

O GLAZBENICIMA I PARTNERIMA NA PROJEKTU:

Marko Hatlak (SLO)

Slovenski je harmonikaš koji je počeo svirati harmoniku u šestoj godini u osnovnoj glazbenoj školi u Idriji, a zatim je nastavio školovanje u srednjoj glazbenoj školi u Ljubljani. Nakon toga studirao je na prestižnim akademijama u Njemačkoj, u gradovima Weimar i Wurzburg, gdje je i magistrirao u klasi slavnog prof. Stefana Hussonga. U svojoj koncertnoj aktivnosti bilježi koncerte diljem svijeta, a glazba koju izvodi je kombinacija raznih stilova; od tanga do etno glazbe, od baroka do suvremene klasične glazbe. Nastupao je sa nekim od najslavnijih orkestara u svijetu kao što su Moskovska filharmonija, Filharmonija akademije Friedrich Schiller u Jeni, En Shao Orkestar, Simfonijski Orkestar RTV Slovenije, a svirao je i s mnogim svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emannuel, Stefan Milenkovich, Neil Innes, Vlatko Stefanovski, Una Palliser i mnogi drugi.

Zoran Majstorović (HR)

Jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor. U posljednjih 20 godina sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. Majstorovićeva je trajna fascinacija povezivanje jazza s različitim oblicima etno glazbe te je, kroz suradnju s Porto Etno festivalom, formirao fluidni Porto etno orkestar s kojim je nastupao na Gomirje Harmonika Mundijalu 2019. godine.

U Majstorovićevom stručnom usavršavanju može se istaknuti magisterij s maksimalnom ocjenom na jazz odjelu konzervatorija “Giuseppe Tartini” u Trstu(Italija), a osim s hrvatskim jazz i etno glazbenicima imao je prilike snimati ili nastupati s mnogim svjetski poznatim jazz i etno glazbenicima. Također je iskusni aranžer u domeni jazz, etno i improvizirane glazbe te je pisao glazbu za mnoge hrvatske i inozemne orkestre i manje sastave te za svoje sastave “Atma Mundi Ensemble” i “ZM Loose Trio”. Višestruki je dobitnik prestižnih nagrada: “Status” kao najistaknutiji hrvatski etno instrumentalist, “Damir Dičić” kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, “Miroslav Sedak Benčić” kao najistaknutiji hrvatski jazz kompozitor. Dobitnik je i diskografske nagrade nagrade “Porin” i član HZSU-a.

Giampaolo Mrach

Rođen je 1967. u Goriziji, Italija. Nakon studija harmonike u okvirima klasične glazbe počinje se interesirati za blues i jazz te studira pod vodstvom slavnog talijanskog pijanista Glauca Veniera. Neke od najprestižnijih nagrada koje je osvojio su apsolutno prvo mjesto na međunarodnom Alpe Adria natjecanju te drugo mjesto (prvo mjesto nije dodijeljeno) na najslavnijem svjetskom natjecanju harmonikaša u talijanskom Castelfidardu, gradu koji se smatra glavnim gradom harmonike u svijetu. Osim u Italiji često nastupa i diljem Europe, kao solist ili kao gost raznih big bandova i orkestara u domeni jazz glazbe, a posebno je poznat po virtuoznim izvedbama glazbe Charlie Parkera, jednog od najvećih jazz glazbenika u povijesti. Osim koncertiranja aktivno piše glazbu za kazališne predstave i filmove.

Marta Beljan (HR)

Rođena je 2006.godine u Rijeci. Sa sedam godina upisuje Osnovnu glazbenu školu Ive Tijardovića u Delnicama u klasi profesorice Mije Ćojbašić. Nakon dvije godine provedene u Delnicama upisuje treći razred u Glazbenoj školi  Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u klasi iste profesorice, a od 5.razreda njezin profesor je poznati hrvatski harmonikaš ukrajniskog porijekla, Volodimir Balyk.

Završila je 6.razred glazbene škole. Pohađa Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Delnicama gdje je završila 7.razred.

Redovito nastupa na školskim koncertima, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja,na svim važnim svečanostima grada Delnica i osvaja isključivo prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Udruga „Glazbeni susreti Gorskog kotara“

Udruga ”Glazbeni susreti Gorskog kotara” osnovana je 2002. godine u Delnicama, s namjerom promidžbe i popularizacije goranske tradicijske glazbe, u kojoj posebno mjesto zauzima sviranje  dijatoničke harmonike – heligonke i žičanih instrumenata, čije sviranje i popularnost u Gorskom kotaru postoje još od 19. stoljeća. Zbog toga udruga ”Glazbeni susreti Gorskog kotara” od 2003. godine redovito održava veliku godišnju ”Smotru svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava Gorskog kotara”.

Heligonka – glazbeni instrument

Heligonka jedan od posebnih glazbenih izričaja Gorskog kotara. Naziva se još dijatonička harmonika ili frajtonerica i neizostavni  je dio kulturnog identiteta i tradicije Gorskog kotara. Specifičnost je u tehnici sviranja u kojoj se pritiskom na jedan gumb kod upuhavanja mijeha harmonika daje jedan ton, a kod ispuhavanja mijeha pritiskom na taj isti gumb daje drugi ton. U Hrvatskoj se ne uči sviranje heligonke u glazbenim školama već se umijeće sviranja prenosi s generacije na generaciju.

O LOKALITETU

U Gomirju se nalazi najzapadniji manastir srpske pravoslavne crkve u Europi u čijem je sklopu i crkva Roždenija sv. Jovana Preteče. Godinom osnivanja manastira smatra se 1600. godina, a gradnja današnje crkve započela je 1719. godine.