Lutkarska putujuća predstava za najmlađe inspirirana pričom o osnivanju male knjižnice u Gorskom kotaru.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković (HR) i Dijane Arbanas (HR) s ilustracijama Darka Macana (HR), napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. 

Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava sretna kućica, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Sretna kućica prva je premijera Lutkarskog kazališta Rijeka u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i ujedno prva EPK premijera nakon COVID19 izolacije. Ove godine Gradsko kazalište lutaka Rijeka obilježava 60 godina vrijednog rada, a Hrvatska čitaonica sela Kuti bilježi 84 godine od početka prikupljanja knjiga. Sela Kuti imaju manje od 30 stanovnika, a njihova sretna kućica – knjižnica – broji oko 10 tisuća knjiga. Kuti se nalaze u općini Brod Moravice (sat vremena vožnje od Rijeke) u Gorskom kotaru. Ideja o osnivanju knjižnice u Kutima krenula je 1936. godine na inicijativu Antuna Burića koji je bio osnivač i dugogodišnji predsjednik kulturno prosvjetnog društva Hrvatske čitaonice sela Kuti. Te godine on je oko sebe okupio 16 mještana koji su krenuli prikupljati građu za knjižnicu. Nisu imali adekvatan prostor za spremanje svih prikupljenih knjiga i to su riješili na način da su knjige bile smještene u kućama mještana. Godine 1986. godine knjižnica je uselila u objekt u kojem je i danas, a to je zapravo montažna kuća koja je u Gorski kotar donesena sa Zagrebačkog velesajma.

O autorskoj ekipi

Ivana Đula i Milica Sinkauz autorice su i nagrađivane predstave GKL Rijeka „Avanture maloga Juju“ (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama). U istoj je predstavi Ivana Đula i skladateljica, a u ulozi skladateljice bila je zajedno sa svojim suprugom Lukom Vrbanićem i u našoj najnagrađivanijoj predstavi „Zamrznute pjesme“. Također, autorica je songova i skladateljica i za hit-predstavu „Flekavac“.

Morana Dolenc redateljica je nagrađivane predstave „Wanda Lavanda“ autorice Jelene Tondini u kojoj je Zlatko Vicić ostvario svoju kultnu ulogu.

Luči Vidanović je kreatorica i tehnologinja lutaka GKL Rijeka te aktivno radi na gotovo svim produkcijama našega kazališta.

Sandi Bratonja s GKL Rijeka surađuje prvi put. Član je benda Urban&4.

Sanjin Seršić je oblikovatelj svjetla i majstor rasvjete GKL Rijeka koji također aktivno radi na gotovo svim produkcijama našega kazališta.

O izvođaču

Zlatko Vicić je glumac-lutkar GKL Rijeka, zaposlen u našem kazalištu više od 25 godina, miljenik male i velike publike. Naš je najnagrađivaniji glumac-lutkar, a 2018. godine dobio je Godišnju nagradu Grada Rijeke za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda. Ovo će biti njegova 52. premijera u GKL Rijeka (ne uključujući uloge koje je preuzeo u starim predstavama).

Premijerom “Sretne kućice” počinje i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju. Tom će se prigodom u atriju GKL Rijeka postaviti i mala retrospektivna izložba o radu Kazališta “Naših prvih 60”.