Lutkarska putujuća predstava za najmlađe inspirirana pričom o osnivanju male knjižnice u Gorskom kotaru.

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz i u režiji Morane Dolenc nastaje prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković (HR) i Dijane Arbanas (HR) s ilustracijama Darka Macana (HR), napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove. 

Ova mala putujuća predstava, uz mogućnost održavanja radionica za djecu, približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava sretna kućica, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

O autorskoj ekipi

Ivana Đula i Milica Sinkauz autorice su i nagrađivane predstave GKL Rijeka „Avanture maloga Juju“ (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama). U istoj je predstavi Ivana Đula i skladateljica, a u ulozi skladateljice bila je zajedno sa svojim suprugom Lukom Vrbanićem i u našoj najnagrađivanijoj predstavi „Zamrznute pjesme“. Također, autorica je songova i skladateljica i za hit-predstavu „Flekavac“.

Morana Dolenc redateljica je nagrađivane predstave „Wanda Lavanda“ autorice Jelene Tondini u kojoj je Zlatko Vicić ostvario svoju kultnu ulogu.

Luči Vidanović je kreatorica i tehnologinja lutaka GKL Rijeka te aktivno radi na gotovo svim produkcijama našega kazališta.

Sandi Bratonja s GKL Rijeka surađuje prvi put. Član je benda Urban&4.

Sanjin Seršić je oblikovatelj svjetla i majstor rasvjete GKL Rijeka koji također aktivno radi na gotovo svim produkcijama našega kazališta.

O izvođaču

Zlatko Vicić je glumac-lutkar GKL Rijeka, zaposlen u našem kazalištu više od 25 godina, miljenik male i velike publike. Naš je najnagrađivaniji glumac-lutkar, a 2018. godine dobio je Godišnju nagradu Grada Rijeke za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda. Ovo će biti njegova 52. premijera u GKL Rijeka (ne uključujući uloge koje je preuzeo u starim predstavama).

Premijerom “Sretne kućice” počinje i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju. Tom će se prigodom u atriju GKL Rijeka postaviti i mala retrospektivna izložba o radu Kazališta “Naših prvih 60”.

Turneja predstave “Sretna kućica”

Odmah nakon prvih riječkih izvedbi, u nedjelju, 29. ožujka 2020. u 16:00 sati ansambl GKL Rijeka s predstavom „Sretna kućica“ gostuje u Čakovcu na Dječjoj kazališnoj tribini nedjeljom. Od ponedjeljka, 30. ožujka do petka, 3. travnja 2020. s istom predstavom ansambl GKL Rijeka sudjeluje na 25. lutkarskom proljeću u županiji Vukarsko-srijemskoj. U utorak, 12. svibnja 2020. u 11:00 sati predstava „Sretna kućica“ gostovat će u Gornjim Kutima.