Dječja kuća

Programski pravci
Dječja kuća namijenjena je djeci i svima koji se tako osjećaju, a u prvi plan stavlja kreativnost djece.

S njima, a ne samo za njih!

Dječja kuća potiče maštu i sanjarenja, zove na igru i smijeh. Stvorena je za razmjenu najkreativnijih ideja i zabavu uz koju se uvijek nauči i nešto novo.

Neki od programa pravca Dječja kuća koji će se održati u 2020., grade se i rastu već tri godine, poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan, a neki predstavljaju iznenađenje ne samo za djecu, nego i za odrasle, poput prve velike izložbe posvećene svima dragom liku – profesoru Baltazaru.

I zgrada i program

Valja podsjetiti da Dječja kuća nije samo naziv programskog pravca projekta Europske prijestolnice kulture, nego je Dječja kuća i stvarni fizički objekt koji se u sklopu projekta gradi na prostoru bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci gdje više zgrada industrijske kulturne baštine dobiva kulturnu namjenu. Jedna od njih je i Ciglena zgrada koja se prenamjenjuje u Dječju kuću.

Obnova i izgradnja financira se europskim sredstvima u sklopu EU projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ za koji je Gradu Rijeci dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Razvoj djece u kreativnom okruženju – zalog izgradnji boljeg i ljepšeg svijeta

Zahvaljujući dosadašnjim programima koji se u okviru EPK projekta razvijaju pod ovim programskim pravcem, poput Festivala Tobogan, riječki mališani već sada znaju da kultura obuhvaća predstave, filmove i koncerte, ali i dohvaća  mnoga druga područja poput video igara, 3D printanja, robotike, znanstvenih eksperimenata, ekologije i zaštite okoliša, igara u prirodi i šetnji prirodom.

Vrijednosti na kojima počiva ovaj programski pravac tiču se uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti nosioci i graditelji boljeg i ljepšeg svijeta budućnosti.

U tom smislu ovaj dio programa EPK u prvi plan postavlja maštu i sanjarenja koja bude kreativnost djece. Programi Dječje kuće osmišljeni su za sve male čarobnjake nemirnoga umjetničkog duha i za sve one koji će to tek postati. Valja imati na umu: oni su mali, ali su veliki, a kad zaista narastu, izgradit će društvo aktivnih i samosvjesnih građana. Ovaj program polazi od uvjerenja da djeca koja odrastaju u kreativnom okruženju mogu biti graditelji boljeg svijeta u kojem svatko želi živjeti. Svakom ciglicom Dječje kuće stvara se okvir u kojem djeca imaju pravo razviti svoj potencijal i izraziti se. S njima, a ne samo za njih krilatica je koja vodi oblikovanje programa ovog pravca.

Kulturni program u 2020. – od profesora Baltazara, niz veliki Tobogan, do lutkarskih predstava uz mnogo smijeha i veselja

Dječja kuća gradi se kroz festival dječje kreativnosti, posebno oblikovanu interaktivnu izložbu, časopis za djecu Brickzine te brojne druge programe kao što su lutkarske predstave, film, književni i likovni programi. Iz bogatog programa izdvaja se Festival Tobogan s nizom radionica i spektakularnim događanjima na otvorenom, niz programa posvećenih liku i djelu legendarnog profesora Balthazara te velika interaktivna izložba ili umjetnička intervencija kod broda Uragan. Program donosi niz lutkarskih predstava kao što je kabaret Bomboniera variete!, filmske radionice te festival Mjesec dobre dječje knjige.