Izložba i razgovori posvećeni danas često kriminaliziranim praksama „skrbi“, briga ljudi jednih za druge te piratstvo kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.

Piratska skrb je istraživački projekt koji izložbenim programom i nizom popratnih razgovora, predstavlja sve prisutnije oblike isprepletanja skrbi i piratstva, čime se na nove i zanimljive načine nastoji nadvladati neke od najvažnijih izazova naše epohe.

Projekt u prvom redu razmatra pretpostavku da živimo u vremenu u kojem se skrb, kao politička i kolektivna mogućnost društva, sve intenzivnije kriminalizira. Taj trend mijenja pristup prema praksama koje se vežu uz skrb, čime se sve više počinju usvajati taktike koje podsjećaju na eksperimente u području piratskih mreža koje su nastajale u ranim fazama pojave interneta. Primjeri toga mogu se pronaći u nedavnoj kriminalizaciji spasilačkih misija diljem Sredozemnog mora, u fenomenu nevladine organizacije Women on Waves koja bespilotnim letjelicama dostavlja kontracepcijske pilule preko granica ili u inicijativi Open Source Pharma koja osmišljava alternativne načine proizvodnje lijekova.

S druge strane, projekt se bavi i obrnutim fenomenom u kojem se piratstvo, najčešće povezano s hakiranjem i sličnim postupcima u digitalnoj sferi, povezuje s temama vezanima za područje skrbi. Na tom je tragu potrebno ponovno promišljanje piratstva u svjetlu svega što se posljednjih desetljeća dogodilo internetu: postupci koji političku borbu i alternativne poglede prenose u sferu internetskog i digitalnog sve se više mogu opisati kao činovi „skrbništva“, a manje kao geste unošenja pomutnje i remećenja sustava. Primjeri toga mogu se naći u fenomenu piratskih online knjižnica, u pojavi kolektivnih osiguranja koja omogućuju besplatan prijevoz i u digitalnim registrima koji aktivističkim inicijativama omogućuju sigurna utočišta. S obzirom na to da međunarodne mreže hakera i digitalnih pirata promišljaju vlastito područje djelovanja, važno je shvatiti internet kao bojno polje ponovnog prisvajanja ne samo sredstava za proizvodnju već i sredstava za društvenu reprodukciju.