Predstava nastala umjetničkom i aktivističkom suradnjom argentinskih i hrvatskih umjetnika problematizira seksualni rad.

Društvo iskorištava seksualni rad i uživa u njemu onoliko koliko ga moralizira i prezire. Prostitucija postaje složen svijet u kojem se presijecaju ekonomija, spol, dob, odnosi moći, klase i “izbor”. Seksualna usluga podrazumijeva plaćanje seksa novcem. No tko stvarno plaća pravu cijenu? Klijenti ili seksualni radnici i radnice sa svojim društvenim statusom, pravnom nesigurnošću i drugim rizicima toga posla. Yira, yira je predstava nastala u suradnji s četiri seksualne radnice i radnika iz Argentine.

Kroz njihove priče govori se o seksualnom radu kao osobnom izboru ili skupu okolnosti, ekonomiji i tržištu, marginama i središtima moći, željama i stvarnosti. Govoriti o radu kroz prizmu seksualnosti otvara nekonvencionalnu dimenziju rasprave o uvjetima rada, načelima jednakosti, morala, marginalizacije te društvene odgovornosti, o koje se spotiču i politika i teorija i feminizam i radno pravo. Predstava nosi naslov Yira, yira referirajući se na riječ koja u slengu u Argentini označava hodanje ulicom u potrazi za klijentima. Seks je jedno od najintimnijih ljudskih iskustava. Prožimajući naše snage, strahove i slabosti, seks je naše ogledalo.

Slobodno razmišljanje o seksu potisnuto je religijom i društvenim normama te stoga nije čudno što je seksualni rad stigmatiziran u javnosti. Prostitucija je tek tanka linija koja dijeli krevet od ulaznih vrata, hotelsku sobu od obiteljskog stola i svakodnevnu ličnost od seksualnosti sakrivene u plaćenom zagrljaju. Svojim specifičnim talentima i zajamčenom diskrecijom seksualne radnice i radnici ispunjavaju skrivene seksualne želje klijenata.