Umjetnička intervencija – paviljon od lokalnih materijala na stazi koja povezuje more i planinu.

Smješteno visoko u planinskom lancu Učka, malo naselje Lovranska Draga zbog svoga geografskog položaja njeguje snažnu povezanost čovjeka i prirode. Jedan je od ključnih razloga naseljavanja ovog mjesta obilje i kvaliteta prirodne izvorske vode. Potreba za komunikacijom i trgovinom s gradom Lovranom i ostalim naseljima na obali, na ovom su području proizveli mrežu raznolikih putova – od širokih kamenih kojima su prolazile tegleće životinje preko planinskih staza za ispašu do suhozidnih mostića koji su građeni zbog čestih vodenih bujica.

Koncept Davora Sanvincentija temelji se na ideji stvaranja prostora koji, procesima integracije u već postojeći okoliš Lovranske Drage, postaje mjesto susreta i odmora te mjesto učenja o posebnostima ovoga kraja. 

Projekt se realizira izgradnjom paviljona smještenog na planinarskoj stazi u Lovranskoj Dragi, koja se proteže od morske obale do vrha Učke, a izgrađen je od prirodnih materijala iz neposredne okoline – od kestenova drva, poznatog maruna i kamena. 

Naslanjajući se na fenomenologiju odnosa čovjeka i prirode, koncept objekta materijalizira ideju o mjestu odmora i okrepe, odnosno prirodnom zaklonu koji pruža mogućnost susreta prolaznika i mještana. Njegova je važnost sadržana u promišljanjima te razmjeni društvenih i ekoloških tema koje su bitne za područje Lovranske Drage i njezinih stanovnika.

Foto: Kristijan Vučković