Volosko

Volosko se nalazi na istočnoj obali Istre, uz grad Opatiju. Ovdje je rođen jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika, geofizičar Andrija Mohorovičić po kojem naziv moho nosi granica između zemljine kore i plašta. Prve su građevine nastale oko lučice „Mandrać“, a gusta, zbijena izgradnja na terenu koji se strmo penje stvara slikovite prostorne ambijente, krivudave uličice i stepeništa između jednostavnih kućica s malim terasama s cisternama i malenim vrtovima.
Ljeto se ovdje slavi slikarskom manifestacijom Mandrać koja se održava krajem kolovoza već 32 godine i skuplja oko 150 slikara i fotografa, a dimnjaci vološćanskih kuća nepresušni su motiv brojnih umjetnika. U Volosku tijekom godine živi oko tisuću stanovnika.

Lungomare Art Volosko by Kristijan Vučković

Dorta Jagić

Dorta Jagić hrvatska je spisateljica rođena 1974. godine u Sinju. Diplomirala je filozofiju i religiologiju u Zagrebu. Uz poeziju piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. Dosad je objavila pjesničke knjige „Plahta preko glave“ (1999.), „Tamagochi mi je umro na rukama“ (2001.), „Đavo i usidjelica“ (2003.), „Kvadratura duge“ (2007.), „Kauč na trgu“ (2011.), „Kafkin nož“ (2015.), te knjige proze „Kičma“ (2009.), „S tetovažom nisi sam“ (2011.), leksikon „Mali rječnik biblijskih žena“ (2013.), putopise „Prolazi i pukotine“ (2015.) te eseje „Veće od kuće“ (2018.). Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pjesme su joj prevedene na više od dvadeset stranih jezika i nastupila je na mnogim uglednim stranim pjesničkim festivalima. Osim domaće pjesničke nagrade „Goranovo proljeće“ 1999. te prošlogodišnjeg „Goranova vijenca“, dobitnica je međunarodne nagrade „Balkan Grand Prize for Poetry“ (2007.) u Rumunjskoj te „The European Poet of Freedom Award“ u Poljskoj (2014.) za zbirku pjesama „Kauč na trgu“. Zbirka pjesama „Kafkin nož“ nominirana je 2015. za nagradu Janko Polić Kamov. Osim dugogodišnjeg pedagoškog i redateljskog rada u studentskim kazališnim kolektivima, niz godina vodi radionice pisanja poezije pri raznim kulturnim institucijama. Prevodi poeziju i prozu s engleskog i njemačkog jezika. Kao vanjska suradnica najmanje deset godina surađuje s 3. programom HRT-a. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu.

Autorske bure Dorta Jagić 01 - by Tanja Kanazir

Program je realiziran u suradnji s Gradom Opatijom i Malom krčmom „Skalinada“.