Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine Priče

Knjiga ispod klupe: Priče za laku noć za mlade buntovnice

Odlična kombinacija kvalitetnih istinitih priči i lijepih ilustracija. I naravno, vrlo važne teme o jednakosti…

Kampanjom na Kickstarteru, preko kojeg donatori financiraju društveno korisne pothvate, prikupljen je novac za brojne projekte koji vjerojatno inače ne bi nikada ugledali svjetlo dana. Vladajuće garniture pretežno podupiru podobna djela, dok grupacije entuzijastičnih ljudi financiraju nadahnute ideje kao što je zbirka pripovijedaka Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama (Znanje, 2017.).

Pobjednice

Autorice su ove bogate zbirke pripovijedaka Elena Favilli i Francesca Cavallo. Zbirku čine znamenite aktivistice (Rosa Parks), znanstvenice (Maria Curie), književnice (Astrid Lindgren), glazbenice (Maria Callas, Nina Simone), odgajateljice (Maria Montessori), modne kreatorice (Coco Chanel), vladarice (Kleopatra), političarke (Hillary Clinton), predsjednice (Ameenah Gurib-Fakim), sportašice (sestre Williams), a našlo se mjesta i za jednu učenicu (Coy Mathis).

Sve su te žene postigle nešto u životu, mnoge su prepoznale dano umijeće pa ga predano razvijale i usmjeravale ka dobru. Dok su jedne žene imale svesrdnu podršku okoline, druge su bile posve same u svojoj borbi iz koje su naposljetku ipak izašle kao pobjednice jer su bile uporne u realiziranju svojih ideja. Nisu odustale od sebe i zacrtanih ciljeva, već su bile jače od svih zadanih prepreka, represivnih elemenata, bolesti ili tjelesnih ograničenja.

Da bi ove osviještene jedinke uspjele u svojim zamislima, nisu se mirile s društvenom premoći. Bunile su se, nerijetko su otvoreno prkosile i davale maksimum u svojim istraživanjima, treninzima i kreacijama. Neukalupljene u umjetna, nametnuta ograničenja koje su osmislili netolerantne skupine, izražajno su izražavale neslaganje prema ustaljenim konvencijama, utirale put novim idejama.

Nisu životarile, već su aktivno živjele (mnoge protagonistice zbirke žive i danas, njihova priča i životna borba još uvijek traje)! Tekstovi su biografske prirode, reducirani su i u njima je navedeno ono najvažnije po čemu je određena žena bila i ostala prepoznatljiva. Različite egzistencijalne priče i burne povijesne okolnosti čine ovu inspirativnu zbirku; manje upućeni čitatelji proširit će pomoću ovih tekstova svoje opće znanje iz područja povijesti, geografije, kulture i prirodnih znanosti. Ako čitatelj ima dobru volju, doći će do mnogih korisnih spoznaja.

Slatkiš za oči

Poučne, primjerene i svevremene priče čine zbirku; priče su poredane abecedno, po imenima žena koje čine zbirku. Neke pripovijesti možda zvuče kao bajka, no razlika je u tome što ove priče nisu izmišljene, već su se zaista dogodile. Zbirka može pripomoći u stvaranju osobnosti i stavova, u stanju je oblikovati samosvjesne i odgovorne pojedince koji će biti manje podložni utjecajima, a više skloni samostalnom odlučivanju i dubljem promišljanju.

Svrha ove zbirke jest da služi kao konstruktivni materijal za društvenu ravnopravnost, ne bi smjela odmoći i stvoriti nove podjele jer u tim pričama nema negativnih konotacija. Osim 100 pripovijedaka, zbirku čini i 100 ilustracija (pored svake pripovijetke nalazi se ilustracija), u čemu je sudjelovalo preko 60 ilustratorica (neke su doprinijele jednom ilustracijom, a neke su stvorile više ilustracija), što će reći da je knjiga bogato opremljena, pravi vizualni slatkiš. Ono što me zasmetalo jest nedostatak muških suradnika – muškarci su mogli pridonijeti u nastanku knjige makar kao ilustratori. Unatoč tome, za mene je ovo definitivno knjiga godine.

Da imam kćer, bez premišljanja bih joj kupio zbirku Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama. Bila bi to prva knjiga na njezinoj polici, naslov pomoću kojega bi jednog dana mogla potražiti snagu, utočište i uzor, ugodno sazrijevati i odrastati, biti svjesna svojih i tuđih vrijednosti, biti zahvalna svojim prethodnicama koje su nastojale učiniti svijet dobrim ili još boljim mjestom za život.

Da imam sina, i njemu bih kupio istu knjigu da nauči cijeniti ženski rod, da uvidi u kojoj su mjeri žene mijenjale ili mijenjaju čovječanstvo nabolje, da stekne poštovanje prema slabijem rodu. Pomoću ove knjige mogao bi shvatiti da je tjelesna snaga jačega spola ograničena vijekom trajanja i da tijelo kopni, dok se prava i nenadmašna čovjekova snaga krije unutar tijela, u glavi i srcu!