Odnos prirode i društva, odnos dviju umjetničkih instalacija – ispod i iznad mora.

Volosko je mjesto duge i bogate povijesti u kojemu se susreću utjecaji prirode i specifičan karakter lokalne zajednice. Dijalog između prirode, mora i ljudi koji žive na obali stvara metaforički okvir za suradnju dvoje umjetnika pozvanih da sudjeluju u projektu. 

Nika Laginja, mlada autorica iz obližnje Opatije, usredotočena je na stvaranje podmorskog umjetničkog objekta koji čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora. Ova trajna instalacija pridonosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja. Projektom se ne namjerava ostvariti promjena na globalnoj razini, već se usredotočiti na angažman pojedinca i preuzimanje odgovornosti za svijet u kojemu živimo.

Jiři Kovanda, umjetnik svjetskoga glasa, odgovara na podmorski projekt Nike Laginja fokusirajući se na ekologiju i na društveni kontekst. U središtu vološćanske zajednice predstavlja svoju minimalističku instalaciju nadahnutu ovdašnjom prirodom i njezinom poviješću, točnije istaknutim hrvatskim znanstvenikom rođenim u Voloskom, Andrijom Mohorovičićem. Ova kamena skulptura odaje počast Jadranskom bračiću, danas rijetkoj i ugroženoj vrsti smeđe alge, koja živi samo u čistome moru, a koje je bilo znatno više 1857. godine kada je rođen Andrija Mohorovičić.

Ljepota mjesta i kreativni potencijal ove zajednice prikazani su kombinacijom dvaju djela predstavnika različitih generacija, Nike Laginja i Jiřija Kovande, te njihovim snažnim pozivom na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa.

Foto: Prirodoslovni muzej Rijeka