Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Akcija prikupljanja slikovnica i knjiga vrijednog ilustratora: U potrazi za Kirinom!

Akcije s “retro” predznakom već su zaštitni znak zagrijavanja za Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka, a ove godine kreće potraga za dječjim radovima vrlo produktivnog, a pomalo zaboravljenog domaćeg ilustratora.

Vladimir Kirin (1894. – 1963.) je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator čije je radove još uvijek moguće naći na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih. Pitate se kako to i svjetskih? Odgovor je vrlo sladak i važan…

Naime, u Kirinovom se opusu posebno ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti. Ključno je da je 1924. godine upravo Kirin ilustrirao englesko izdanje Priče iz davnine čime je hrvatsku dječju književnost i ilustraciju izveo na svjetsku scenu. To nije bio kraj njegovog druženja s jedinstvenim maštovitim svijetom – Priče iz davnine ilustrirao je i za treće domaće izdanje 1926. godine te slikovnicu Priče iz davnine1956. i 1957.  godine. Malo je primjera takve veze ilustratora i autora.

Kirinova veza sa samom Ivanom je bila duboka – prema istraživačima dječje književnosti, upravo je Vladimir Kirin, u suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić (nepotpisanom), autor prve  “potpuno” domaće slikovnice u nas, s Dječjom čitankom o zdravlju iz 1927. godine.

Ipak, domaćim čitateljima, često i nesvjesnima tko je ilustrirao njihove omiljene radove tijekom djetinjstva Kirinovi radovi su se najviše usjekli u pamćenje kroz niz radova koje je radio poslije Drugog svjetskog rata kroz intenzivnu suradnju s izdavačkom kućom Naklada Naša djeca (neko vrijeme središte tiskane produkcije za djecu) i tiskarskim zavodom „Ognjen Prica“.

Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali (kroz nekoliko generacija!). Kirin je tako ilustrirao izdanja Andersenove pričeGrimmove priče, Robinzona Kruzoea, Basne i mnoga druga…

Stoga se Gradska knjižnica Rijeka  ponovno i tradicionalno udružila s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć prizvala i druge riječke čuvare Kirinove baštine poput Vile Ružić – Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić, a sada treba i vas!

Svi ste pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, kaselice (…),  pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka 18. ožujka 2019. donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6 gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige (ove godine počinje 1. travnja!) postati dijelom jedinstvene izložbe U potrazi za Kirinom!

Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima.                               

A što je taj TDDK?

Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici – ali i svima (nama) koji smo nekoć bili djeca, i djetinjstvo nismo zaboravili poput starog telefonskog broja (kako bi rekao Erich Kästner). Tjedan dobre dječje knjige odvija se kao dio programa Dječje kuće Rijeka 2020 Europska prijestolnice kulture.