Konferencija okuplja dvjesto i pedeset predstavnika europskih nacionalnih muzejskih organizacija, muzejskih stručnjaka, kreatore kulturnih politika i aktivne sudionike u europskim muzeološkim projektima.

28. godišnja konferencija Europske mreže muzejskih organizacija NEMO održava se s ciljem donošenja zaključaka o važnim temama za europske muzeje, razmjenu ekspertize, povezivanje i umrežavanje.

NEMO je nezavisna mreža nacionalnih muzejskih organizacija koja predstavlja muzejske zajednice u Vijeću Europe. Neki od njezinih ciljeva su: pomoć muzejima u ispunjavanju njihovih uloga čuvara kulturne baštine promicanjem njihove važnosti za europske kreatore politike, umrežavanje i suradnja europskih muzeja te poticanje na sudjelovanje u postojećim europskim kulturnim politikama. NEMO zastupa tezu da su muzeji ključni igrači u očuvanju kulturne baštine i da imaju središnju ulogu na putu prema boljem razumijevanju unutar Europe.

U fokusu mreže su četiri ključna strateška područja: vrijednost zbirke, sociološke, obrazovne i ekonomske vrijednosti. NEMO smatra da je od ključne važnosti podržati europske muzeje u njihovu nastojanju da prihvate i iskoriste svoj potencijal u digitalnom smjeru i razviju svoje organizacijske kapacitete u sva četiri strateška područja.

U okviru konferencije NEMO, a u suradnju s međunarodnom organizacijom International Association of Children in Museums, organizatorima Hands On International, u Rijeci se održava i svečana dodjela prestižne globalne nagrade the Children in Museums Award.